Kendisini "ülkesiyle, bayrağıyla, ordusuyla, toprağıyla, diliyle, insanıyla, marşlarıyla gurur duyan, Atatürkçü bir Türk milliyetçisi" olarak tanımlayan Kosif, "Bu mektup vatandaşlık borcumdur. Okumanız dileğiyle" dedi.

Kosif, uçurumdan önce son çıkış olarak nitelendirdiği 28. Dönem Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik, 13 maddelik soruya yer verdiği mektubunda şunları sordu:

"18 Mart 2023 Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na açık mektubumdur. Sayın Kılıçdaroğlu, Ben 35 yaşında, en doğusundan en batısına kadar, en kuzeyinden en güneyine kadar, ülkesiyle, bayrağıyla, ordusuyla, toprağıyla, diliyle, insanıyla, marşlarıyla gurur duyan, Atatürkçü bir Türk milliyetçisiyim. Çanakkale Zaferi'nin 108. yıl dönümünü kutladığımız bu özel gün vesilesiyle, uçurumdan önce son çıkış olarak nitelendirilen seçim öncesi bu soruları sormak vatandaşlık borcum. Kısa ve net sorular sormaya özen göstereceğim, yanıtlarını paylaşmak için vakit ayırırsanız ben ve benim gibi düşünen genci yaşlısı milyonların gönlünü fetheder, rahatlatırsınız.

1- Poster ve tablolarını asmaktan bahsetmiyorum; Mustafa Kemal Atatürk'ü gerçekten seviyor, sayıyor musunuz?

2- Türk müsünüz?

3- Türküm, doğruyum, çalışkanım dizeleriyle başlayan andımızla ilgili herhangi bir sorununuz var mı? Andımızı bu dizelerle başladığı şekliyle geri getirecek misiniz?

4- Daha önce Ali Kırca'nın programında dile getirdiğiniz Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı "üst kimliği" yaklaşımınız bugün Altılı Masa olarak imzaladığınız mutabakat metninde de yerini almış durumda. "Türk" ile ne gibi bir sorununuz var?

5- Anayasanın ilk 4 maddesini değiştirecek misiniz?

6- 1921 Anayasası'nın üzerinde bu denli durmanız ve 1924 Anayasası ile ilgili hiçbir soruya yanıt dahi vermemeniz Atatürk'ün Cumhuriyet'ine bir savaş ilanı mı?

7- İddia edildiği üzere; Türkiye Cumhuriyeti'ni yeni esaslarla yeniden mi kurmayı hedefliyorsunuz?

8- Bizzat vurguladığınız üzere; Sadece Diyarbakır'da değil, CHP Ankara Kurultayında da dile getirdiğiniz, Yerel özerklikten kastınız ülkenin üniter yapısını, birlik ve beraberliğini yok etmek mi?

9- Gerek Cumhur ittifakına katılan HÜDA-PAR'ın, gerek Altılı Masa'nın gayriresmi ortağı HDP'nin, gerekse masada oturan ortaklarınızın da desteklediği bu söylemleri köprüyü geçene kadar mı sahiplendiniz? Yoksa gerçekten bunları hayata geçirmek niyetinde misiniz?

10- Gazeteci/Yazar Erdem Atay'ın Veryansın TV yayınında iddia ettiği üzere Sözde "Dersim" olaylarına kaynak gösterilen ve sonundaki "biz de görmedik, duyduk" kısmı kesilerek yayımlanan röportaj gerçekten size mi ait? Eğer cevabınız evetse, bunca yıl bu kesilen kısımla ilgili neden duyuru yapmadınız?

11- Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Eş Başkanı olarak bilindiği BOP'u tamamlamak için mi görevlendirildiniz?

12- Kendisi 21 yıldır korkuyla yöneten kötü polisi oynarken, siz de sevgi ve şefkat dilini kullanarak ön plana çıkan iyi polis olup projeyi tamamlamayı mı hedefliyorsunuz? Eğer evet ise, bu talimatlar kimler tarafından veriliyor?

13- İş görüşmelerinde hep sordukları ve hiç sevmediğim bir soru vardır, ancak bugün bunu bir seçmen olarak sormak durumundayım. Cumhurbaşkanı seçilirseniz, kendinizi ve ülkemizi 5 yıl sonra nerede ve nasıl görüyorsunuz?

Sorularımda geçen tüm bu iddiaların aksini belirtmenizi ve ispatlamanızı yürekten diliyor, Atatürk'ün kurucusu olduğu Cumhuriyet Halk Partisi'nin bugün de göğsümüzü kabartmasını umuyorum.

Sevgi ve saygılarımla,

Emir Kosif"

Editör: Yadigar Hanım