Zincir marketler Türk ekonomi dünyasına girdikleri günden beri, haklarında o kadar yazı yazıldı ki ciltlere sığmaz. Merkezi idare tarafından zaman zaman zincir marketler hakkında bir takım kısıtlama veya yaptırımlar gündeme gelse de yine zincir marketler galip geldiler. Bir ara zincir marketlerdeki ucuz et satışına başlanmıştı. Ancak fazla rağbet görmemesi ve marketler tarafından yapılan suistimaller sonucu kısa süre içine bu kampanya sona ermişti.

Zincir marketler iktidarın ucuz et satışı kampanyası kapsamında erkek sığır etlerinin yerine vatandaşa dişi sığır eti satıldığı ortaya çıkmıştı.

Zincir marketler Türkiye’de öyle bir lobi oluşturmuşlar ki hiçbir tedbir veya yaptırım bu marketleri durdurmaya güçleri yetmez oluyor. Bu yıl Nisan ayında Rekabet Kurumu, tarım ürünlerinde fiyat istikrarının sağlanması için zincir marketlerin alıcı güçlerinin sınırlandırılması ve Ticaret Bakanlığı nezdinde haksız rekabetin önlenmesi amacı ile getirilen teklifte ortada kaldı ve uygulanamadan kadük hale gelmişti.

İktidar tarafından zaman zaman şehir içindeki zincir marketlerin şehir dışına taşınması ve küçük market ve esnafın korunması gerektiği gündeme getirilse de bir türlü uygulamaya konulamadı. Yine zincir marketler lobisi galip çıktı.

Rekabet Kurumu’nun 5 zincir markete ağır para cezası vermesi dahi bu zincir marketleri haksız rekabetten alıkoyamadı.

Zincir marketlerin çalışanlarının uyguladıkları suistimallere her gün bir yenisi eklenmektedir. Şahsen ben birkaç defa bu suistimalleri yaşadığım için okuyucularımızın da yaşadıklarını düşünüyorum. İsim vermeye gerek yok. Bir markette alışveriş yaptıktan sonra verilen fişe dikkatlice baktığım zaman almadığım ürünün de almış gibi eklendiğini gördüm. Pardon deyip düzeltildi. Bugün bana yarın sana diye bir söz vardır. Yine bir gün 30’lu yumurta kolisi almıştım. Eve geldiğim zaman kokudan paketi açamamıştık. Geri götürdüğümde her zaman yaptıkları gibi pardon deyip düzeltiyorlar. Pişkinlik had safhada.

Komşumuzun kızı bu zincir marketlerin birisinde çalışıyordu. Bizzat yaşadıkları suistimalleri anlatırken insan dehşete kapılıyor. Ama yinede alışverişe devam ediyoruz. Komşu kızının anlattığına göre, kullanım sürelerinin uzatılması, yine kullanım süresi dolan ürünleri personelin alması için baskı yapılması, yukarıda da yazdığım gibi bolca alışveriş yapan müşterilere almadığı ürünün fiş veya faturaya eklenmesi gibi suistimalleri saymakla bitmiyor.

Konuyu Amerika’da bir zincir marketinde yaşanan komik ve okuyucularımı tebessüm ettirecek bir olayı anlatarak bitirmek istiyorum.

ABD’nin Georga eyaletinde öğle yemeği için bir fast-food zincirine giden kadın tavuk sandviç istedi. Paketten çıkan sürpriz kadını şaşkına çevirdi. Paketten 543 dolar (Yaklaşım 10 bin Türk Lirası) çıktığını gördü.

JoAnne Oliver isimli kadın polise haber vermeden önce kendi kendisine diyor ki; “Yanlış bir şey yapmamam lazım. Eğer ben bu parayı harcarsam bana kötü bir şekilde geri dönecektir. Para benim değildi, onu harcamamam gerektiğinidüşündüm diyor. Gelecekte ben daha fazlasını kazanacağımı düşünüyorum diyerek parayı polise teslim ediyor. Paranın kaynağını araştıran polis; Fast-Food marketin o günkü hasılatı olduğunu tespit ediyor. Bu olay ülkemizde meydana gelseydi acaba nasıl bir sonla biterdi merak ediyorum.

Kısaca bu zincir marketler konusu böyle sürüp gideceğe benziyor.

NE MUTLU TÜRKÜM VE MÜSLÜMANIM DİYENE VE DİYEBİLENE