Yaşadığımız yüzyıl insanların sosyal ve psikolojik olarak ruhsal çöküntülere sürükleyebiliyor. Yaşadığı bu çöküntüleri anlatamayanların en önemli çözümü ise yazmak...

Üzerinizde duygusal yük oluşturan olaylar belirli bir süre sonra zihinsel ve fiziksel sağlığınızı riskli durumlara sürüklüyorsa yazmak bunun panzehiri olabilir. Yazmanın zor günler geçiren insanlar için tutunacakları bir dal olduğunu vurgulayan uzmanlar da "Yazarak dışa vurun" diyor.

Yazma terapisi, çoğu kaynak tarafından 2023 yılında kendinizi daha iyi hissetmenin anahtarı olarak görülüyor. Kolay uygulama tekniğiyle dikkat çeken bu terapi yönteminin ilk olarak günlük tutmak ile aynı şey olmadığını belirtelim.

Peki yazma terapisi nedir, sağlığa faydaları nelerdir gibi soruların cevaplarıyla en az bizim kadar ilgileniyorsanız, sizi daha fazla heyecanlandırmadan konuya geçelim.

YAZMA TERAPİSİ NEDİR?

En basit tanımıyla yazma terapisi, bir ruh sağlığı uzmanının rehberliğinde belirli bir travma veya duygu hakkında yazma eylemidir. Yani, seans anında veya sonrasında düşünce ve duygularınızı yazabilir, ardından da bir terapistle bu durum hakkında konuşabilirsiniz. Terapistinizden sakladığınız herhangi bir şey olmadığını düşünseniz bile her şeyi sözlü olarak ifade etmek sizin için zorlayıcı olabilir. Yazmak, dile getirmekte zorlandığınız duygu ve düşünceleri tamamen dürüst ve özgürce dile getirdiğiniz güvenli bir alan sağlayacaktır.

YAZMA TERAPİSİ İLE GÜNLÜK TUTMAK AYNI ŞEY Mİ?

Yazının başında bahsettiğimiz gibi, yazma terapisi ile günlük tutmak aynı şey değildir. Günlük tutarken, gününüzün ayrıntıları hakkında yazabilir, bu sayfaları geçmiş olayları yansıtmak için kullanabilir veya gelecekte gerçekleştirmeyi umduğunuz hedeflerinizi satırlara dökebilirsiniz.

Söz konusu yazma terapisi olduğunda, bu uygulamanın günlüğe göre daha hedefli, hayatınız üzerinde daha büyük etkileri olan unsurları keşfettiğini söyleyebiliriz. Örnek olarak, yaşadığınız travmatik bir olay etrafında daha çok iç gözlem yapmayı verebiliriz.

YAZMA TERAPİSİ HERKESE UYGUN MU?

Dünyadaki her insanın parmak izinin farklı olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu durumun düşünce ve duygularımızı ifade ediş şeklimiz için de geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Hepimiz bilgileri farklı şekilde işleriz, bazıları için güvendikleri biriyle travmatik bir olayı sözlü olarak konuşmak kolaydır. Ancak bu tarz sohbetlerde, çoğu kişi kendini ifade etmek için çok net kelimeler kullanamayabilir.

Başınızdan geçen olayları sözlü olarak dile getirmekte zorlanıyorsanız, yazma terapisi olumsuz deneyimlerle çalışmak için özellikle yardımcı olabilir. Yine de, yazmanın potansiyel faydaları ve sizin için işe yarayıp yaramayacağı konusunda uzman görüşü almanız en iyisidir.

YAZMA TERAPİSİ NASIL YAPILIR?

İlk olarak, bir terapistle bağlantı kurun. Yazmak bazen bunaltıcı duygular ve fiziksel hisler uyandırabilir, ne olursa olsun bu his ve duyguların üstesinden gelecek eğitimli bir profesyonel ile iletişimde olmak iyi bir fikir.

Terapistinizle normal seansınız sırasında belirli bir süre boyunca yazarak uygulamaya başlayabilirsiniz. 5 dakikalık bir zaman bloğu ile başlayabilir, ardından 10 veya 15 dakikalık zaman bloklarına geçebilirsiniz.

Uygulama konusunda belirli bir rahatlığa ulaştığınızda ve terapistiniz bununla başa çıkabileceğinizi değerlendirdiğinde ev ödevi olarak yazma egzersizi verebilir. Ancak yine de bu işlemi nerede yapıyorsanız yapın zaman çerçevesinin önemli olduğunu unutmamalısınız.

Son olarak, içinizden geçen duygu ve düşünceleri kağıda dökerken, belirli bir kurala bağlı kalmanıza gerek olmadığını da belirtmeliyiz. Tüm kağıt sizin, istediğiniz yere yazabilirsiniz. Bu durum içinizden geçeni tamamen serbest bırakmakla ilgili olduğu için herhangi bir kurala bağlı kalmamanız önemli.

Editör: Yadigar Hanım