Canlı yayında ekonomi kavgası Canlı yayında ekonomi kavgası

Bu yıl asgari ücrete yapılacak ikinci zammın tartışmaları beklenenden daha erken bir zamanda başladı. Yılın ilk çeyreğinde enflasyonun tahminleri aşması, asgari ücret artışının gündeme gelmesine neden oldu. AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu’nun yaptığı açıklamalar, siyasi kulislerde hareketliliğe sebep oldu.

Yılın başında enflasyon oranlarının tahminleri aşması, asgari ücret zammı konusunu tekrar gündeme taşıdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçen yıl yaptığı açıklamada, 2024 yılında asgari ücrete sadece bir kez zam yapılacağını duyurmuştu. Ancak Türkiye’de ocak ayında %6.7, şubat ayında ise %4.53 olarak gerçekleşen aylık enflasyon oranları, asgari ücretin yılın ilk iki ayında %11.53 oranında değer kaybetmesine yol açtı. Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon beklentisi ise %36 olarak belirlendi.

Fiyat artışlarının yaşandığı pek çok alanda, emeklilere yapılan seyyanen zammın ardından, asgari ücretliler için de ara zam iddiaları ortaya atıldı.

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Meclis’te gazetecilere yaptığı açıklamada, “Haziran sonu veya temmuz başında, emeklilerimiz başta olmak üzere tüm çalışanlarımız için alım gücünü artırıcı iyileştirmeleri kamuoyu ile paylaşacağız” dedi. Akbaşoğlu, Meclis’in nisan ayı ortalarında çalışmalarına başlayacağını ve bu konuları o tarihten itibaren müzakere edeceklerini belirtti.

Ekonomi Gazetesi Ankara Haber Müdürü Hüseyin Gökçe, Akbaşoğlu’nun açıklamalarını ve kulis bilgilerini dikkate alarak, asgari ücrette ikinci bir artışın olabileceğini yazdı. Gökçe, “2022 yılında olduğu gibi 2023’te de asgari ücrete iki kez zam yapıldı. Ancak işçiler, yeni asgari ücretle sadece iki maaş aldıktan sonra, ilk iki ayın sonunda ücretlerinin %11.53’ü enflasyon karşısında eridi” ifadelerini kullandı. Yılın ilk yarısında da fiyat artışlarının devam etmesi bekleniyor ve Türkiye, Nisan-Mayıs aylarından itibaren asgari ücrette ikinci bir artışı tartışmaya başlayacak.

Kaynak: Haber Merkezi