İşçilerin günlük çalışma süresinin düşürülmesi için verdiği mücadeleden doğan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü günü olarak bir asırdan uzun bir süredir dünyanın dört bir yanında kutlanıyor. 

1 MAYIS EMEK  VE DAYANIŞMA GÜNÜ NEDİR?

1 Mayıs'ın kökenleri, 19. yüzyılın ortalarına dayanmaktadır. 1886 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde Chicago'da, işçilerin 8 saatlik çalışma günü talepleri nedeniyle patlak veren grev ve protestolar, sonrasında uluslararası bir boyuta ulaşmıştır. İşçi sınıfının çeşitli ülkelerdeki temsilcileri, 1 Mayıs'ı işçi haklarına adanmış bir gün olarak kabul etmişlerdir.

Dünden Bugüne İşçi Bayramı | Koridor

İşçi Bayramı, Osmanlı Devleti sınırlarında ilk kez 1911'de Selanik'teki tütün, pamuk ve liman işçilerince kutlanırken, İstanbul'daki ilk kutlama 1912'de yapıldı.

Bugün, dünya genelinde çeşitli etkinlikler, gösteriler ve kutlamalarla 1 Mayıs işçi bayramı kutlanmaktadır. İşçi haklarına ve adaletli çalışma koşullarına dikkat çekmek, bu konulardaki talepleri dile getirmek ve işçi sınıfının birlik ve dayanışmasını vurgulamak için 1 Mayıs, önemli bir tarihi gün olarak kutlanmaktadır.

1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs İşçi Bayramı resmi tatil mi, kaç gün tatil? -  Türkiye Gazetesi

1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI

Dünyadaki tüm emekçilerin 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlu olsun. Alın teri akıtan herkes emeğinin karşılığını alması dileğiyle...

”Taşlar değil, yapılan işler anıtları meydana getirir.” (J. T. Motley) Taşları anıta çeviren her işçinin 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı kutlu olsun!

Bir metre iş yapmayı, bir kilometre söz vermeye değişmem.” Çalışan ve iş arayan her emekçinin 1 Mayıs'ı kutlu olsun...

İşçinin bayramı: 1 Mayıs - LeGazete

Dayanışmanın, iyiliğin, birliğin ve güzelliğin birleştiği 1 Mayıs’ta tüm işçi kardeşlerimizi kutluyoruz.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününün tüm yurtta coşkuyla kutlanmasını diliyorum.

Emek olmadan hiçbir şey yetişmez. - Sophokles

1 Mayıs İşçi Bayramı nedir, ilk ne zaman kutlandı? İşte 1 Mayıs tarihçesi

Editör: Yadigar Hanım