28 Şubat davasında müebbet hapis cezası alan emekli Korgeneral Çetin Saner, serbest bırakıldı.

Saner’in sağlık sorunları nedeniyle tahliye edildiği açıklandı.

Daha önce de aynı dava kapsamında hükümlü bulunan Çevik Bir ve Aydan Erol da sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilmişti.

ÇETİN SANER KİMDİR?

Kuleli Askerî Lisesini bitirdi. Kara Harp Okulundan 1961 yılında tank subayı olarak mezun oldu. Harp Akademisini 1973 yılında bitirdi.

1987 yılında tuğgeneral, 1991 yılında tümgeneral ve 1995 yılında ise korgeneral rütbesine terfi etti. Lüleburgaz'daki 65. Mekanize Piyade Tugayı komutanlığı ve NATO Doğu Avrupa Müttefik Kara Kuvvetleri kurmay başkanlığı görevlerini yürüttü. Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı ve 5. Kolordu komutanlığı görevinin ardından 1999 yılında emekli oldu.

28 Şubat sürecinde valiler, brifing için Genelkurmay Başkanlığına çağrıldı. Dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener'in 'Brifinge katılacak valileri açığa alırız' demesi üzerine Akşener hakkında 'Söyleyin o hanıma. İleri geri konuşmasın, geldiğimizde İçişleri Bakanlığı önüne koyduğumuz bir yağlı kazığa kendisini oturturuz' dedi. Bu sözü üzerine 16 yıl sonra 'Evet ayıp etmişim. Yakışmamıştır. Özür de diledim' dedi.

28 Şubat davası kapsamında tutuklandı. 2013'te tahliye edildi. 13 Nisan 2018'de müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 9 Temmuz 2021'de Yargıtay, müebbet hapis cezasını onadı.

Editör: Gökçe Sevim