İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı kurucularından Yusuf Ziya Gümüşel'in 6 yaşındaki kızı H.K.G'yi 'evlendirmesi' ve küçük kızın yıllarca cinsel istismara maruz kalmasına yönelik davanın ilk duruşması, bugün Kartal’daki Anadolu Adalet Sarayı’nda görülmeye başlandı. 2. Ağır Ceza Mahkemesi salonu küçük olduğu için Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu'nda saat 10.30’da başlayan duruşma öncesi, vakfın yönetici ve cemaat üyeleri ile kadın dernekleri Adliye önünde toplanarak, Gümüşel'e destek verdi.

KADIN ÖRGÜTLERİ ADLİYE ÖNÜNDE TEPKİLERİNİ DİLE GETİRDİ

Adliye önünde bir araya gelen kadın örgütleri ve siyasi parti temsilcileri, duruşma öncesi basın açıklaması yaptı.

Kadın dernekleri adına yapılan açıklamada, tarikatlarda yaşanan skandalların münferit olmadığı vurgulanırken, "Üzerimize çöreklenen tarikatlarınızı, bizi karanlığa mahkum etmeye çalışan kararlarınızı, İstanbul Sözleşmesi’nin iptalini tanımıyoruz. Cumhuriyet’in ilerici değerlerini ve laikliği tasfiye ederek kurduğunuz bu düzeni reddediyoruz. Kadınları, çocukları nefessiz bırakan tarikatlarınızla hesaplaşacağız. Halka ait kaynakların peşkeş çekilmesi ile bir saltanat kuran şeyhlerinizle hesaplaşacağız. Adına evlilik diyerek 6 yaşındaki çocuğun istismarını meşrulaştırmaya çalışanlar, bugün H.K.G’nin şikayetini ve davasını karalamaya devam ediyor.H.K.G’nin beyanına, ses kayıtlarına ve fotoğraflara rağmen failleri koruma gücünü kendilerinde görmekten çekinmiyorlar.Tarikatın karanlık kuşatması sürerken H.K.G.’nin yaşadıklarıyla ilgili iddianameyi yazan savcının görev yerinin değiştirilmesi kimlerin korunmak istendiğini göstermektedir. 20 yıldır her olayda faili aklayan AKP yine failleri aklamaya devam ediyor. Son Anayasa tasarısı ile bir kez daha çocuk istismarının önünü açan yasalar Meclis'e getiriliyor. H.K.G’ nin yaşadığı bu karanlık münferit değil. Son açıklanan verilerle 1,5 milyonu aşkın kız çocuğu okullarda değil.Memleketin her yerinde kız çocukları sessiz çığlıklarıyla haykırıyor.H.K.G’nin sesi,cesareti,bu dava yüz binlerce kız çocuğunun çığlığı,yüz binlerce kız çocuğu için bir umut." denildi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede H.K.G.'nin 6 yaşındayken evlendirildiği Kadir İstekli hakkında 'çocuğun cinsel istismarı’ ve ‘nitelikli cinsel saldırı’ suçlarından 67 yıl 10 ay 15 gün, baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel hakkında ‘çocuğun nitelikli cinsel istismarı’ suçlamasıyla 22 yıl 6 ay hapis cezası isteniyor.

CEMAATÇİLER ADLİYE ÖNÜNDE TOPLANDI

Dava öncesinde 6 yaşındaki kızını evlendiren Yusuf Ziya Gümüşel için adliye önünde toplanan cemaat üyeleri ve Hiranur Vakfı temsilcileri, "Hocamız yalnız değildir" sloganları attı. İsmailağa Cemaati'nin bazı üyeleri ise "Zindan gülistandır bize" ve "28 Şubat'ı tekrar istemiyoruz" yazılı dövizler taşıyarak, Yusuf Ziya Gümüşel'e destek verdi.

ADLİYE GİRİŞİNDE ARBEDE YAŞANDI

Duruşmayı takip etmek isteyen basın mensuplarının adliyeye girişine izin verilmezken, gazetecilerin Adliyeye girmek isterken karışıklık yaşanması sonucu basın mensuplarının girişine izin verildi.

Duruşma salonunun olduğu katta koridor bariyerlerle kapatılırken, çok sayıda güvenlik görevlisi tedbir aldı. Duruşmaya tutuklu sanıklar baba Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli bulundukları cezaevinden getirilirken taraf avukatları da salonda hazır bulundu. Ayrıca duruşmaya yaklaşık 40 ilin barosundan çok sayıda avukat, İstanbul Barosu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatları ve milletvekilleri de izleyici olarak katıldı.

Adana Barosu'na kayıtlı avukatlar, duruşma öncesindeki tavırları ve adil yargılanma hakkını ihlal ettikleri gerekçesiyle mahkeme heyeti hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

AVUKATLAR GİZLİLİK KARARI ÖNCESİ SANIKLARIN İFADESİNİN ALINMASINI İSTEDİ

Mahkeme başkanı iddianameyi okumaya başladı. İddianamenin okunmasının ardından avukatların davaya mühahillik taleplerinin alınmasına devam edildi. Avukatlar, davaya ilişkin gizlilik kararı öncesinde, sanıkların ifadelerinin alınmasını talep etti. Müdahillik haklarını hatırlatan avukatlar, davaya müdahillik taleplerinin sanığın ifadesinden sonra da alınmasını istedi. Duruşmada 40'ın üzerinde baro müdahillik talebinde bulundu. Sayının artması bekleniyor.

YAYIN YASAĞI GETİRİLMESİ İSTENDİ

Bu arada davaya müdahil olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, duruşma öncesinde mahkemeye dilekçe vererek, davada gizlilik kararı alınarak duruşmaların kapalı yapılmasını ve davaya ilişkin yayın yasağı konulmasını talep etti. 

Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'nin 6 yaşında evlendirilmesi ve cinsel istismara uğramasına ilişkin iddialar üzerine İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturmada H.K.G'nin evlendirildiği Kadir İstekli hakkında 'Çocuğun cinsel istismarı' ve 'Zincirleme şekilde nitelikli cinsel saldırı' suçlarından 67 yıl 10 ay 15 gün, baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel hakkında ise 'Çocuğun nitelikli cinsel istismarı' suçundan 22 yıl 6 ay hapis istemiyle dava açılmıştı.

Fotoğraf: BirGün

Fotoğraf: BirGün

Hiranur Vakfı'nda 6 yaşındaki çocuğun istismarına ilişkin davanın ilk  duruşması başladı: Duruşma salonu önünde gerginlik yaşandı

Editör: Yadigar Hanım