Türkiye zorlu seçim sürecine girdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim tarihini 14 Mayıs olarak açıkladı. Türkiye 14 Mayıs Pazar günü sandık başına gidecek.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’liler için 14 Mayıs’ın özel bir anlamı var. Erdoğan, hem söylem hem de politika olarak Adnan Menderes liderliğindeki Demokrat Parti’nin mirasını devraldıklarını söylüyordu. İşte Adnan Menderes liderliğindeki Demokrat Parti, İkinci Dünya Savaşı’nın ertesinde CHP iktidarına son vererek 14 Mayıs 1950 günü iktidar olmuştu. 22 Mayıs 1950’de Celal Bayar, Türkiye’nin üçüncü cumhurbaşkanı olarak seçildi.

14 Mayıs 1950 günü yapılan seçimler Türkiye'de 27 yıllık CHP iktidarına son verdi. 1923'ten beridir tek başına ülkeyi idare eden Cumhuriyet Halk Partisi,  %52.7 oy alan Demokrat Parti’ye iktidarı devretti. DP bu seçim sonucunda 408 milletvekili çıkarmıştı.

DP, 1960 darbesi sonucunda da iktidardan olmuş ve Adnan Menderes başta olmak üzere bazı milletvekilleri idam ile yargılanmıştı.

Cumhuriyetin 100. Yılını idrak edeceğimiz 2023 yılında, seçimlerin 14 Mayıs olarak belirlenmesinin itici gücü Demokrat Parti’ye kadar dayanmaktadır. Siyasal İslam’ın öncülüğünü yapan Demokrat Parti’nin mirasını devralan AKP’nin yine DP’nin sloganını kullanacağı tahmin ediliyor: “Yeter Söz Milletin”

mendersADNAN MENDERES OY KULLANIYOR

Editör: Gökçe Sevim