ABD, elektrikli araç kullanımını artırmak amacıyla özel sektör ve kamuda yapacağı yeni yatırımları açıkladı. Amerika, 2030'a kadar araç satışlarının yüzde 50'sini elektrikli hale getirmeyi hedefliyor.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın elektrikli araç hedefleri anlatıldı. Ülkenin elektrikli araçlara geçişini desteklemek için özel ve kamudaki yeni yatırımlarının aktarıldığı açıklamada, ülkede elektrikli araç satışlarının 3 katına çıktığına vurgu yapılarak, Biden'ın göreve gelmesinden sonra halka açık şarj istasyonlarının sayısının yüzde 40'ın üzerinde arttığı bildirildi. Açıklamada ayrıca, 3 milyondan fazla elektrikli aracın yollarda olduğu belirtilirken, ülke genelinde 135 binden fazla halka açık elektrikli araç şarj istasyonu olduğu kaydedildi.

Temiz, güvenli, uygun fiyatlı ve güvenilir bir ulaşım geleceği için atılacak adımlar ile ilgili bilgi verilen açıklamada, ülkedeki önemli otomotiv şirketlerinin taahhütlerine de yer verildi. Bu şirketler arasında  Uber'in 2023'ün sonuna kadar ABD'deki uygulamalarında 400 milyon elektrikli araç miline ulaşmayı, otomobil paylaşım şirketi Zipcar'ın ise 2023'te elektrikli araçlarının yüzde 25'ini dezavantajlı topluluklara tahsis etmeyi taahhüt ettiğine dikkat çekildi.

Öte yandan elektrikli araç şarj ekipmanı sağlayıcısı Blink Charging'in 49 milyon dolar yatırım taahhüdünde bulunduğu, Amazon'un 2030'a kadar 100 bin elektrikli dağıtım aracını yollara çıkarma taahhüdünün bir parçası olarak 3 binden fazla elektrikli dağıtım aracını piyasaya sürdüğü, okul otobüsü hizmetlerin tedarikçisi First Student'ın ise 2035'e kadar 30 bin fosil yakıtla çalışan okul otobüsünü elektrikli okul otobüsleriyle değiştirmeyi taahhüt ettiği açıklandı.

Söz konusu yatırımların Biden'ın yerli üretimi teşvik etme, tedarik zincirlerini güçlendirme, ülkenin rekabet gücünü artırma ve istihdam yaratma hedefinin de bir parçası olduğu ifade edildi.

Editör: Yadigar Hanım