Habererk / Haber Merkezi

Twitter’da paylaşılan resimler ve bilgiler Abdülhamit’le ilgili bazı gerçekleri ortaya çıkardı.

Sultan Abdülhamit’in içkiyle ilgili yaptıklarının ortaya çıkması gündemi sarstı.

İşte paylaşılan o bilgiler ve resimler:

Sultan II.Abdülhamit döneminde İstanbul'da kurulan ilk BİRA fabrikası olan Bomonti Bira Fabrikası ve ELİF rakısına bakın. Kuran-ı Kerim'in Besmeleyi saymazsak ilk ayetinin ilk harfi olan ELİF ile rakı yapılmasına ses çıkarmayan Abdülhamit aynı zamanda ROM içkisini çok severmiş.

İlk rakı fabrikası,1880’li yıllarda Sultan II. Abdülhamit döneminde, başmabeyinci ve maliye BAKANLARINDAN Sarıcazade Ragıp Paşa tarafından Tekirdağ yolu üzerinde Umurca Çiftliği’nde kurulmuştur. Yılda 9 milyonluk üretim rakamına bundan ancak 60 sene sonra 1940'ta ulaşılmıştır

Aşağı yönlü üçgen

Burfan Felek'in anlattığına göre bu fabrikanın sahibi olan Ragıp paşa, (Tekirdağ yolu üzerinde) Umurca Çiftliğinin sahibi idi. 'Umurca' adıyla meşhur rakıyı kendisi imal ederdi. Halife Hazretleri de buna ses çıkarmazdı."

@teoalpaslan

'dan.

Aşağı yönlü üçgen

Soner Yalçın, İstanbul'da ilk RESMİ genelevlerinin de Abdülhamit zamanında açıldığını şöyle belirtir: "1884 yılında II. Abdülhamit’in izniyle (“kerhane yönetmeliğiyle”) Galata ve Pera’da açıldı. Arkası geldi; ardı ardına genelevler faaliyete başladı" Halifeden bahsediyoruz.

Burada torunu, dedesinin Rom'u neden sevdiğinden bahsediyor. Kuran'da üzüm suyundan yapılan şarap yasak edildiği için, akıllı halifemiz şekerden yapılan ROM'u içkiden saymıyormuş. İsteyenler saraya halifenin hususi kalemlerine dair harcamalara de bakabilir.

Editör: TE Bilişim