CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AFAD'ın 23 Kasım 2022 tarihinde Düzce'nin Gölyaka İlçesi'nde yaşanan 5.9'luk depremin ardından hazırladığı raporu ortaya çıkardı.

Rapordan bazı kesitleri sosyal medya hesabından duyuran Kılıçdaroğlu, Kötülüğe susarsam, ona ortak olurum" notuyla bir video mesaj paylaştı. Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından yaptığı videolu paylaşımda, "AFAD kendi röntgenini çekmiş. AFAD'ın onurlu bürokratları tümüyle bunları yazmışlar. Ama dinleyen kim? Şimdi ben nasıl susayım? Söyleyin bana Allah aşkına, ben bunlara karşı nasıl susayım? Siyaset üstü mü diyeyim?" ifadelerini kullandı.

AFAD'IN İTİRAF DOLU RAPORUNU ORTAYA ÇIKARDI

Birgün'ün haberine göre, "O raporda AFAD ne diyor, özetliyorum" diyen Kemal Kılıçdaroğlu "Koordinasyon sağlayamadık diyor. Toplanma alanı yanlış seçildi diyor. Yardımlar geç geldi diyor. Çadır takibini yapamadık diyor. Görevli personelin takip ve koordinesini sağlayacak birim yoktu diyor. Koordinasyon birimi oluşturulamadı diyor. Yemek dağıtımında sorunlar yaşadık diyor. Personel ancak iki gün sonra Düzce'ye ulaşabildi diyor. Deprem sonrasında zarar tespit sürecine bile yetersiz kaldık diyor. Düzgün bir zarar tespit ekibi kuramadık diyor. İnşaat mühendisleri yerine, öğretmen ve imamlardan ekip kurduk diyor" ifadelerini kullanan Kılıçdaroğlu, "AFAD'ın onurlu bürokratları tümüyle bunları yazmışlar. Ama dinleyen kim?" diye konuştu.

"SİYASET ÜSTÜ DAYATMASINI KABUL ETMİYORUM"

"Milletimiz derin bir acı yaşıyor" diyen Kılıçdaroğlu "Öncelikle hepimizin başı sağ olsun. Halkımızın dirayetiyle, birliğiyle, yardımlaşmasıyla olağanüstü bir seferberlik içindeyiz. Bu ülkenin insanı onurludur, ona hak ettiği yaşamı kurmak da bizim boynumuzun borcudur. İşte bu yüzden halkımızın neyle karşı karşıya olduğunu, bu Saray siyasetinin nereye getirdiğini ve bu sözde siyaset üstü dayatmasını neden asla kabul edemeyeceğimi size bu sefer resmi bir rapor üzerinden anlatacağım" dedi.

"KIRIK CAM PARÇALARI ÜZERİNDE ÇIPLAK AYAKLA YÜRÜMEK ZORUNDAYIM"

Kılıçdaroğlu "İnanın siyaset üstü demek en kolayıdır, ama ben öyle bir yerdeyim ki ben artık kolayı yapamam. Ben artık bu kırık cam parçaları üzerinde çıplak ayaklarımla yürümek zorundayım. Çünkü ben halkımın kavgasıyım. Bakın, elimdeki rapor; bu raporun giriş bölümündeki bir cümleyi okuyorum, neden bu raporun hazırlandığı burada yazılı; 'Afet risklerinin çok yüksek olduğu ülkemizde meydana gelebilecek benzer olaylarda afet yönetimine katkı sunması amacıyla hazırlanmıştır'. Evet, katkı sunması amacıyla hazırlanmıştır. Ne diyor; 23 Kasım'da 2022'de, yani sadece 2 buçuk ay önce, Düzce'nin Gölyaka ilçesinde 5.9 büyüklükte bir deprem oldu. Can kaybı yoktu. 96 vatandaşımız yaralanmıştı. Görece küçük bir depremdi. Deprem sonrası AFAD tarafından bir analiz raporu hazırlandı" diye konuştu.

"AFAD İTİRAF ETTİ"

"Peki o raporda AFAD ne diyor" diye soran Kılıçdaroğlu "Özetliyorum; koordinasyon sağlayamadık diyor. Toplanma alanı yanlış seçildi diyor. Yardımlar geç geldi diyor. Çadır takibini yapamadık diyor. Görevli personelin takip ve koordinesini sağlayacak birim yoktu diyor. Koordinasyon birimi oluşturulamadı diyor. Yemek dağıtımında sorunlar yaşadık diyor. Personel ancak iki gün sonra Düzce'ye ulaşabildi diyor. Deprem sonrasında zarar tespit sürecine bile yetersiz kaldık diyor. Düzgün bir zarar tespit ekibi kuramadık diyor. İnşaat mühendisleri yerine, öğretmen ve imamlardan ekip kurduk diyor" dedi.

"SÖLEYİN ALLAH AŞKINA BEN NASIL SUSAYIM"

Kılıçdaroğlu "Sevgili halkım, AFAD kendi röntgenini çekmiş. AFAD'ın onurlu bürokratları tümüyle bunları yazmışlar. Ama dinleyen kim? Şimdi ben nasıl susayım? Söyleyin bana Allah aşkına, ben bunlara karşı nasıl susayım? Siyaset üstü mü diyeyim? Bunları görmeyeyim mi? Kader planı mı diyeyim?" diye konuştu.

Editör: Yadigar Hanım