Trabzon’un denize sıfır en güzel yerlerinden biridir Ganita. Rumca “Güzel Mekan” anlamına gelir. Geçtiğimiz günlerde MHP’li meclis üyesi Süleyman Tomaç, Ganita’nın Rumca isminin değiştirilmesini önermişti. Ortahisar Belediye Başkanı tarafından reddedilen bu öneri, Trabzon halkı tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Trabzon Belediyesi 2021 yılında Ganita – Faroz düzenlemesi yapmaya başlamış ve 2023 yılının Mayıs ayında hizmete açılmıştı. Özel işletmelerin kaldırıldığı bölgeye kafeteryalar, restoranlar, çay bahçeleri yapıldı. Halktan ilgi gören bölgede sadece Necip Fazıl Kısakürek'in heykelinin olması tepki topladı.

Fatih Saygın, Duvar’daki haberinde AKP’li Trabzon Belediyesi’nin Ganita’da Necip Fazıl Kısakürek’ün heykelinin yer almasını Trabzonlulara sordu.

Trabzon’un önde gelen sanatçılarından Hasan Fehmi Hızal, “Mimari anlamda Trabzon'u anlatan bir şey yok orada” diyerek tepkisini dile getirdi.

"Bir alana heykel koymak için her şeyden önce kültürel olarak bunun arzu edilir, beklenir, yakışmış denilecek bir öneri olması gerekir" diyen Hızal, “"Belki orada bin tane heykel olsa 9 yüz doksan dokuzuncusu Necip Fazıl olabilir. O koca tasarlanmış alana kata kata sadece Necip Fazıl'ı katarsanız, olumsuz anlamda politik davranmış olursunuz. İnsanlar dikkate alınmadan, kendi kafalarına göre iş yaparak birilerine yaranmaya çalışmış olabilirler. Orada beklenen ve oranın çağırdığı bir iş değil. Ulusal ve uluslararası arenaya sıçrayan bir hikayesi var Ganita'nın. İnsan deniz ilişkisinin yeniden kurulacağı çalışmalar yapılabilirdi." Dedi.

Hasan Fehmi Hızal’ın açıklamalarının tamamı şöyle:

"Ganita'da bir şeyler yapılmış, masraf edilmiş. Fakat Trabzon'da olan bir alan kamuya açık özellikle dışarıdan gelen insanlara hitap eden alanların belli özelliklerinin olması gerekiyor. Güzel olmuş dediğiniz bir tasarım Trabzon için yeterli değildir, önce özgün olması gerekir. İkisini bir araya getirirsek kıymetli olur. Trabzon'a özgüdür, Trabzon'u anlatır. Orada gördüğümüz mimari yapılar, modern anlamda yapılmış, yerel mimariyle herhangi bir ilişki kurulmadan oluşturulmuş mekanlar. Mimari anlamda Trabzon'u anlatan bir şey yok orada. Trabzon'un folklorik değerleri yok. Yeşil alanlarda minyatür tasarımlarla kentin önemli mekanları ve bölgenin merkezi olduğu için bölgenin önemli mekanları 3 boyutlu olarak tasarlanabilirdi. Bu da dışarıdan gelen insanlara varış noktaları anlamında dikkate almalarını sağlarlardı"

"Belki orada bin tane heykel olsa 9 yüz doksan dokuzuncusu Necip Fazıl olabilir. O koca tasarlanmış alana kata kata sadece Necip Fazıl'ı katarsanız, olumsuz anlamda politik davranmış olursunuz. İnsanlar dikkate alınmadan, kendi kafalarına göre iş yaparak birilerine yaranmaya çalışmış olabilirler. Orada beklenen ve oranın çağırdığı bir iş değil. Ulusal ve uluslararası arenaya sıçrayan bir hikayesi var Ganita'nın. İnsan deniz ilişkisinin yeniden kurulacağı çalışmalar yapılabilirdi."

Editör: Habererk Haber Merkezi