Seçimlerin ardından gözler ekonomik gelişmelere çevrildi. Emekli ve memurlardan sonra asgari ücretliler de Temmuz zammına odakladı.

Hükümetin yeni kabineyi pazartesi günü açıklaması bekleniyor. Kabinede masaya ilk gelecek konulardan bir tanesinin asgari ücret olduğu belirtilirken, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ara zam için haziran ayında toplanması bekleniyor. Kulislerde ise asgari ücrete yapılacak  zammın belirlendiği konuşuluyor.

İktidara yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesinden Hazal Ateş'in haberine göre, Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın teklifi üzerine toplanacak. Haziran ayı enflasyon oranının açıklanması ile  birlikte asgari ücretli, memur ve emeklilere yapılacak zam oranı da netlik kazanacak.

VEDAT BİLGİN EN AZ 10 BİN TL'Yİ İŞARET ETMİŞTİ

Asgari ücrete ara zam görüşmelerinde daha önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in işaret ettiği 500 dolar'ın (en az 10 bin lira) kritik eşik olması, net asgari ücretin ise refah payı ile kesinleşmesi bekleniyor.

Enflasyon rakamlarının belirleyici rol oynadığı asgari ücrette 6 aylık enflasyon artışının yüzde 20 olması halinde asgari ücretin net 10 bin 207 (brüt 12 bin 8 lira) işveren maliyeti de 14 bin 109 lira,  yüzde 30 olması durumunda ise net 11 bin 58 lira (brüt 13 bin 9 lira), işverene maliyeti de 15 bin 286 lira olması bekleniyor.

Enflasyon rakamlarının Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, nisanda yüzde 2.65, mayısta yüzde 2.46, haziran için de yüzde 2.61 olması bekleniyor. Buna göre 6 aylık enflasyon yüzde 21.43 olacak ve SSK, Bağ-Kur emeklilerinin maaşına refah payı hariç bu oranda zam yansıtılacak. Zammın refah payıyla birlikte yüzde 35'e ulaşması bekleniyor. Memur ve Emekli Sandığı emeklilerinin zammı da toplu sözleşme ve enflasyon farkı ile belirleniyor.

Seçim öncesinde 7 bin 500 TL'ye çıkarılan en düşük emekli aylıklarına yapılacak artış ise zamdan önceki rakamdan hesaplanacak.

Editör: Yadigar Hanım