Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, adını ‘cadı avı’ olarak koyduğu  ‘paralel yapı’ paranoyasına askerî kanattan ‘Bizi karıştırmayın’ itirazı geldi. Genelkurmay Başkanlığı’nın ‘kırmızı kitap’ı olarak bilinen Türkiye Milli Askeri Stratejisi (TÜMAS)  belgesine ‘legal görünümlü illegal yapılar’ ifadesi girmedi.

Edinilen bilgiye göre 29 Nisan’da 2 bin odalı AK Saray’da gerçekleştirilen Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında Erdoğan, bu ifadenin TÜMAS’a alınması için ısrarcı oldu. Fakat komuta kademesi kabul etmedi. Genelkurmay kaynakları, “Soyut kavramlarla mücadele etmek imkânsız. Ayrıca Genelkurmay’ın istihbarat toplama yetkisi de yok.” değerlendirmesinde bulundu.

Eylem Tok'un iade davasında yeni gelişme Eylem Tok'un iade davasında yeni gelişme

‘Aynı hataya düşmek istemiyoruz’

TSK’nın daha önce sivillerin de yönlendirmesiyle bu tür muğlak tanımlamalara karşı yürüttüğü faaliyetlerden büyük zarar gördüğünü belirten askerî kaynaklar, “Aynı hataya düşmek istemiyoruz.” şeklinde konuştu. 28 Şubat döneminde gölge iktidar işlevine sahip olan Milli Güvenlik Kurulu, merhum Bülent Ecevit’in başbakanlığında kurulan Anasol-M koalisyon hükümeti döneminde yapılan reformlarla kendi sınırlarına çekildi. Ancak Erdoğan, 27 Mayıs darbesinin ürünü olan ve sivil iktidarın üzerindeki askerî vesayetin en büyük aracı olan Kurul’u yeniden eski konumuna getirmeye çalışıyor.

     28 Şubat sürecinde MGSB güncellendiğinde, birinci tehdit olarak “irtica” yer alıyordu. 2001 yılında belge yeniden şekillendirildi. TSK da iki yıl sonra, TÜMAS taslağını değiştirdi. Fakat hükümet itiraz etti. 2005 yılında MGSB yeniden yazıldı. TÜMAS da değişti. 2010 yılında ise MGSB’de irtica tehdit olmaktan çıkarıldı. Bu tarihten sonra Genelkurmay’ın hazırladığı TÜMAS’ta da ‘irtica tehdidi’ yer almadı. Ancak Erdoğan’ın baskısıyla dinî gruplar yeniden “legal görünümlü illegal oluşumlar” adıyla ‘iç tehdit’ kategorisine alındı.

Editör: TE Bilişim