Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA) Avrupa Uyuşturucu Raporu'nu açıkladı. Rapora göre, Avrupa Birliği'ne üye devletlerinde 2020 yılında düzenlenen 18 bin operasyonda 5,1 ton (2019’da 7,9) eroin ele geçirdi. Raporda Fransa (1,1 ton), Belçika (0,7 ton), İtalya (0,5 ton) ve Polonya (0,5 ton) ile en büyük miktarların ele geçirildiği vakalar olarak bildirilirken, Türkiye'de 2020 yılında 13,4 tondan fazla (2019’da 20 ton) eroin ele geçirildiği ortaya çıktı.

Raporda, 2020 yılında Türkiye’de ve Bulgaristan’da ele geçirilen eroin miktarındaki azalmalara dikkat çekilirken, diğer geçiş ülkelerinde bildirilen büyük vakalarla birlikte ele alındığında Covid-19 ulaşım kısıtlamalarının bu uyuşturucunun Balkan güzergahı üzerinden Avrupa Birliği’ne ticaretin yapılmasını aksatmış olabileceği vurgulandı.

Raporda ele alınan ülkeler arasında Türkiye 2020'de en çok MDMA tablet ele geçirilen ülke oldu. Bu dönemde Avrupa Birliği’nde ele geçirilen MDMA tabletlerinin miktarı 4,7 milyon adetken (2019’da 3,9 milyon) Türkiye 11,1 milyon adetle rekor miktarda MDMA tablet (2019’da 8,7 milyon) ele geçirdi.

UYUŞTURUCUDAN ÖLENLERİN SAYISI DA FAZLA

Rapora göre Türkiye'de uyuşturucu nedeniyle ölenlerin sayısının yüksekliği de dikkat çekti. Türkiye'de 2020 yılında 314 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin yüzde 80'i 25-44 yaş arasındaydı.

Türkiye, doz aşımı nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısında da listede ilk sırada yer aldı.

Rapora göre uyuşturucu ticaretinde Batı Balkanlar'daki suç ağları Avrupa'da kilit aktörler haline geldi. Arnavutluk, Karadağ, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Bosna Hersek ve Kosova'nın stratejik coğrafi konumu Avrupa Birliği ve Türkiye başta olmak üzere yüksek uyuşturucu talebiyle birlikte suç gruplarının operasyonlarını hızlandırdı.

EMCDDA, "İtalyan ve Türk suç şebekelerinin üyeleri Batı Balkanlar'da konumlanarak adaletten kaçarken Rus suç örgütlerinin bölgenin kıyı şeridi boyunca kara para aklama faaliyetlerine karıştığı düşünülüyor" açıklamasında bulundu.

Rapor AB Üye Devletleri, aday ülke Türkiye ve Norveç tarafından yıllık raporlama sürecinde EMCDDA’ya sağlanan bilgilere dayanılarak hazırlandı.

MDMA NEDİR?

3,4-metilenedioksi-N-metilamfetamin (MDMA) veya bilinen adlarıyla ekstazi, XTC, X, bir tür psikoaktif madde. Kimyasal formülü C11H15NO2 şeklindedir.

Ekstazi genellikle üzerinde bir resim ya da logo basılı tablet veya kapsüller halinde bulunur. Çok nadiren toz halde olabilir. Tabletler sürekli değişmekte ve yaygın olarak sahte ya da taklit tabletler satılmaktadır. Böylece marka ismi ve açıklamaları kısa sürede değersiz hale gelmektedir. Analizlere göre tüm ekstazi tabletlerinin yarısı hiç MDMA içermemektedir. Bazı tabletlerin efedrin, amfetamin, ketamin, DXM ve MDMA türevi olan MDA ya da MDEA gibi maddeler içerdiği, diğer bir grubun ise herhangi bir ilaç ya da aktif ajan içermediği bulgulanmıştır.

Editör: Yadigar Hanım