MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin zincir marketlerde FETÖ bağlantısı olduğunu iddia etmesinin ardından Ticaret Bakanı Mehmet Muş, marketlerdeki fiyat farklarının serbest piyasa koşullarına bağladı olduğunu savundu.

Bütün gıda ürünlerinin fiyatlarını anlık takip etmek için sistem geliştirdiklerini ifade eden Bakan Muş, "Vatandaşımızın en önemli ihtiyacı olan temel gıdada haksız ve fahiş fiyat artışlarına asla müsaade etmeyiz. Burada en ağır yaptırımları uygulayacağımızın özellikle bilinmesini isterim” açıtlamasında bulundu.

Serbest piyasa koşullarında ürünlerde fiyat farkı olabileceğini dile getiren Muş, şunları söyledi:

“İşletmelerin büyüklüğü, verimlilik ve maliyetlerin farklılaşması nedeniyle her işletmenin aynı fiyatla ürün satması gerçekçi olmayacaktır. Buna karşın, gündeme gelen salça konusunda olduğu gibi akla aykırı fiyat farklılıklarının da olması beklenmemektedir.

Bir ürünün fiyatı, serbest piyasa koşullarında oluşan arz talep dengesiyle oluşuyor. Fiyatları etkileyen unsurların en önemlisi tabii olarak arz-talep ilişkisi. Bu sistemde kamu olarak bize düşen görev; haksız rekabet, tekelci eğilimler, fahiş fiyat ve stokçuluk gibi piyasa dengesini bozucu ve fiyatları arttırıcı bazı yan unsurların engellenmesi için çalışmak.

Aynı marka ve gramajda bir ürünün her yerde aynı fiyata satılmasını beklemek serbest piyasa şartlarında hem mümkün değil hem de fiyatları tek tipleştirmek rekabeti ortadan kaldırır. 1 kilogram makarnanın zorlamayla A’dan Z’ye her yerde aynı fiyattan satıldığını varsayalım. Belki vatandaş için faydalı gibi görünse de bu durum ürünün daha düşük bir fiyattan satılmasının önüne geçecektir. Aslında, farklı marketlerden daha ucuza alabileceği bir ürün için daha fazla ödemek zorunda kalır.

Bu ürün için her işletme ayrı maliyete katlanmakta. Mesela, bir tanesi ürünü daha ucuza tedarik ederken bir tanesi pahalıya tedarik ediyor olabilir. İlaveten, birisinin yüksek kira, depolama, nakliye ve operasyonel masrafları varken, bir diğerinin daha düşük olabiliyor.”

Bakan Muş, ürünlerin fiyatlarının ne zaman düşeceği konusuna ise açıklık getirmedi. Muş, emtia fiyatlarında görülen artışların tarımsal ürünlerin maliyetleri arttırdığına değinerek, hükümetin enflasyonla etkin mücadele çalışmaları ile düşüşün perakende fiyatlarına yansımasını beklediklerini söyledi.

Editör: Yadigar Hanım