Anadolu rock ile pop müziğinin sevilen ismi, besteci, söz yazarı, televizyon programcısı ve ülkemizdeki birçok yeniliğin öncü ismi Barış Manço'yla alakalı seneler sonra ortaya çıkan gerçekler sevenlerini şaşırttı.

Usta sanatçı, İsmail Hakkı Manço ve Rikkat Uyanık çiftinin çocuğu olarak 2 Ocak 1943 tarihinde doğmuştur. Şarkıları kadar filmleriyle de çok konuşulan sanatçı yaptığı programlarla Türkiye'nin Barış abisi olmuştur.

Aradan geçen onca yıla rağmen bugün bile şarkıları herkesin dilinde dolaşan Manço'nun hayatı da oldukça gündemde.

Barış Manço'nun oğlu Doğukan Manço katıldığı bir söyleşide babasının gerçek ismini açıklamış ve onun hayatıyla ilgili bilinmeyenleri anlatmıştı. Doğukan Manço, babasının 4 ismi olduğunu söylediğinde herkes şaşkına dönmüştü.

5 ayrı dil bilen babası Barış Manço'nun, "En güzel dil hangisidir?" sorusuna "En güzel dil tatlı dil" cevabını vermesi onun hayat felsefesini özetleyen 2 kelime olduğunu söyleyen Doğukan Manço, sık sık babasına duyduğu özlemi anlatıyor.

YouTube üzerinden "Barış Manço'nun asıl ismi" adlı bir video yayınlayan Doğukan Manço, babasının 4 ismi olduğunu söyleyerek o isimlerin konulma hikayesini şöyle anlatıyor:

barış manço

5.5 KİLO DOĞUNCA

"II. Dünya Savaşı esnasında amcam doğuyor, gündeme yönelik olarak 'Savaş' ismini veriyorlar. Seneler sonrasında insanlar artık barış özlemi ile savaşın bitmesini beklerken babam dünyaya geliyor. Babamın birinci adı 'Mehmet', dedesi Mehmet Abdi Manço'dan geliyor. Halam İnci Manço'un söylediklerine göre; 1942 yılında kuzenleri Yusuf Ulcay ölmüş, 1943 yılında babam dünyaya gelmiş.

Kuzenini de yaşatmak için babamın adına 'Yusuf' eklenmiş. Bununla da yetinmeyerek yaklaşık 5.5 kilo doğduğundan hastanede hemşireler 'Bunun adı Tosun olsun' demişler. Ve ismi kayıtlara 'Tosun Yusuf Mehmet Barış Manço' olarak geçmiş.

1954 yılında ortaokula geçiş sınavına girerken nüfus müdürlüğüne giderek 'Tosun Yusuf' adını çıkartmışlar."

barış manço

MÜZİK YETENEĞİ ÇOCUKKEN BAŞLADI

Annesinin anlatımına göre 1,5 yaşındayken şarkı söylemeye başlayan sanatçı, ilk grubunu 1958 yılında Galatasaray Lisesi'nde eğitim alırken "Barış Manço ve Kafadarlar" ismiyle kurarak birinci bestesi "Dream Girl"ü yapmıştır. Yine ilk konserini de Galatasaray Lisesi konferans salonunda vermiştir.

KARİYERİ 'DAĞLAR DAĞLAR'LA BAŞLADI

Sanatçının 1970 yılında yazdığı Dağlar Dağlar şarkısı onun kariyerindeki dönüm noktası olmuştur. Yoğun ilgi gören dizi, kısa süre içinde 700.000 satış yaptı. Manço bu şarkısı ile "Platin Plak Ödülü" de dahil olacak şekilde pek çok ödül almıştır.

O zamanın ünlü grubu Moğollar'la çalışmalar yapan sanatçının, Anadolu turnesinde otobüsü dinamitli saldırıya uğradı. Bu saldırının nedeni olarak da sanatçının uzun saçlı olması gösterildi. Çok şükür ki saldırıdan herkes yarasız kurtuldu.

barış manço

EN BÜYÜK HAYALI 2023 YILIYDI

Birinci albümüne Cumhuriyetin 100. yıl kutlamalarının yapılacağı "2023" adını veren sanatçı, verdiği bir röportajda "Benim birkaç hayalim var: 80 yaşındayken elimde bastonum, belki kolumda Doğukan, onun yardımıyla çıkarım sahneye ve senfoni orkestrasına 2023'ü çaldırmak en büyük ideallerimden birisi." sözlerini kullanmıştı.

Müzik hayatını anlattığı "40. Yıl" şarkısını yazan sanatçı, zamana damga vuran şarkılarını tekrar söyledi. Birçok kez tansiyon sorunları yaşayan Manço, 31 Ocak 1999 günü gece 23:30'da ani tansiyon düşmesinden dolayı fenalaşarak, Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Merkezi'ne kaldırıldı. Ancak orada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

ALDIĞI ÖDÜLLER

Müzik hayatında birden fazla ödül alan Barış Manço'nun aldığı ödüller şunlardır:

1980'de "Altın Orfe" Ödülü, 1987'de "Belçika Kültür Elçisi", 1991'de "Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı", "Hacettepe Üniversitesi Onursal Doktora ve Japonya Soka Üniversitesi Kültür ve Barış Ödülü", 1992'de "Belçika Krallığı Leopold II Şövalyesi Nişanı" ve "Fransız Kültür Bakanlığı Edebiyat ve Sanat Şövalyesi Nişanı", 1994'te Kocaeli Üniversitesi Barış Diploması, 1995'te Türkmenistan Cumhurbaşkanlığı Türkmen vatandaşlığı, 1995'te Pamukkale Üniversitesi'nden onursal doktora, 1995'te "Japonya Min-On Vakfı Yüksek Şeref Madalyası", 1997'de "Belçika Liege Prensliği Onursal Hemşerilik Beratı"

Editör: Muharrem Kılı