Migren, beyinde bulunan kan damarları ve sinirlerdeki değişikliklerden dolayı meydana gelen baş ağrısı çeşididir. Migren, genelde şiddetli ağrı olarak belli eder kendini. Migreni olan kişiler hormonal ya da çevresel faktörlerden fazlasıyla etkilenirler. Migreni olan kişilerde baş ağrısı, ışığa karşı duyarlılık, mide bulantısı ve kusma da görülür. Genelde zifiri karanlık ve sessiz bir odada, migren ağrıları geçene kadar dinlenmeyi tercih ederler. Stresli bir ortam da migreni tetikleyen en önemli unsurlardan biridir.

Migren için Bitkisel Öneriler;

-Kriz sırasında, eşit miktarlarda lavanta, kestere ve kantaron içeren çayı (her fincan için iki tatlı kaşığı) yavaş yavaş için.

-Güvercinotu tabletleri de krizi hafifletmeye yardımcı olabilir.

-Migren krizlerini önlemek için her gün koyungözü bitkisinin taze yapraklarını çiğnemeyi deneyin veya hazır tablet ya da kapsüllerinden alın. Koyungözü hassas kişilerde balgam zarı ülserine genelde ağız ülseri formunda olur) neden olabilir.

-Şakaklara sulandırılmış lavanta yağıyla (bir tadı kaşığı badem yağına 20 damla) masaj yapmak gelişmekte olan krizi engellemeye yardımcı olabilir.

Baş ağrısı boynunuzun arkasındaki kasların sıkışmasıyla başlayıp, kafatasından öne doğru sıçrayan kas spazmına dönüşüyorsa, nedeni muhtemelen stres veya sinirsel tansiyona bağlıdır. Ancak bu tip baş ağrılarına, aynı zamanda uzun süre ters pozisyonda oturmak veya çalışmak da neden olabilmektedir. Tansiyona bağlı ağrının ana kaynağı, bütün gün bir sırada veya bilgisayarın karşısında kambur biçimde oturmakta olabilir.

Baş ağrısı için Bitkisel Öneriler;

-İki çay kaşığı badem yağına ikişer veya üçer damla lavanta, ardıç ve kekik yağlarından damlatıp ensenize ve şakaklarınıza masaj yaparak, kas spazmlarını hafifletebilir ve baş ağrısının ilerlemesini önleyebilirsiniz.

-Ağrıyan bölgeye limon yağı, lavanta yağı veya demlenmiş kantaron yağı sürerek belirtileri hafifletebilirsiniz; bir tadı kaşığı sıcak suya beş damla limon yağı ekleyin veya yanıklar için önerilen lavanta ve kantaron bileşimini hazırlayın. (Isıtılmış limon dilimleri veya sıcak suyla karıştırılmış limon suyu, limon yağı yerine rahatlıkla kullanılabilir.)

-Alternatif olarak kantaron, lavanta veya güvercinotu çayıyla ıslatılmış sıcak kompres uygulayabilirsiniz.

-Eşit miktarlarda güvercinotu veya takkeotu ve kantaronu demleyin (her fincan için bir ya da iki tatlı kaşığı) ve bir tutam toz halinde zencefil, kırmızıbiber ya da karanfil ekleyerek için.

Editör: Zuhal Ömür Tarakçı