Brezilya'da Ekim ayında yapılan seçimler sonrası Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva 1 Ocak'ta yemin ederek göreve başladı. Seçim sonuçlarını kabul etmeyen Bolsonaro taraftarları aylardır Kongre binası önünde eylemdeydi. Bu gruplar orduya da darbe çağrısı yapıyordu.

  • Neden isyan çıktı?

Seçimlerden önce Bolsonaro, 1996’dan bu yana kullanılan elektronik oylama sisteminde hile yapılacağı, seçimin kendisinden çalınacağını dile getirmeye başladı. Lula yalnızca 1.8 puan farkla kazanabildi. Elinde herhangi bir kanıt olmamasına rağmen Bolsonaro taraftarları, seçimin hileli olduğu iddiasıyla ordudan müdahale istedi. Kışlalar önünde nöbet tutan aşırı sağcılar, orduyu harekete geçmeye ikna etmeye çalışıyorlar.

  • Bolsanaro ABD'ye kaçtı

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, seçimleri kaybettikten sonra görev süresinin dolmasına iki gün kala ülkesini terk ederek ABD'ye kaçtı. Bolsonaro'nun ülkede durması halinde başkanlık dokunulmazlığını kaybedeceği için bir dizi hukuki sorunla da karşılaşabileceği bildirilmişti.

  • Ekim ayında yapılan seçimin kaybedilmesi Başkan Bolsanaro taraftarlarını çılgına çevirdi

Brezilya'da Ekim'de düzenlenen ikinci tur devlet başkanlığı seçimini kaybeden Devlet Başkanı Bolsanaro’nun destekçileri sokaklara döküldü.
Ülke genelindeki 26 eyaletten 20’sinde sokağa çıkan ve çoğunluğunu kamyoncuların oluşturduğu göstericiler, 300’den fazla noktada yolları trafiğe kapattı. Otoyolların da trafiğe kapatılması nedeniyle yollarda uzun kuyruklar oluştu. Bazı noktalarda yollara koyulan lastikleri ateşe veren protestocular, seçimi kazanan solcu Luiz Inacio Lula da Silva’nın devlet başkanı olmasını önlemek için "askeri müdahale" çağrısında bulundu.

  • Bu sefer Bolsanaro karşıtları sokaklarda

Brezilya’da eski devlet başkanı Jair Bolsonaro’nun destekçilerinin Kongre’yi basmasını protesto için on binlerce kişinin katılımıyla demokrasi yanlısı gösteriler düzenlendi.

Ülkenin en büyük kenti São Paulo’da düzenlenen gösteride Bolsonaro’nun tutuklanmasını talep eden sloganlar atıldı.

  • Önlemler artırılıyor

Brezilya Adalet Bakanı Flavio Dino baskına karışan yaklaşık 3 bin kişiden 1500’ünün tutuklandığını açıkladı. Öte yandan savcılık, işgale karışanların tespiti ve yargı önüne çıkarılması için soruşturma başlattı. Hükümet suçluların tespiti için güvenlik kamerası kayıtlarının izlendiğini, parmak izi toplandığını kaydetti.

  • Eylemlerin şiddeti giderek artıyor

8 Ocak'ta ülke genelinde, yaşananlara tepki gösteren on binlerce kişi de demokrasi yanlısı yürüşlerde bir araya gelmeye başladı. Ülkenin en büyük kenti Sao Paolo’daki gösteride, Bolsonaro’nun yargılanması çağrıları yapıldı. Bolsonaro bir Twitter mesajıyla "Kamu binalarının işgalini" kınamıştı. Basılan devlet kurumlarındaki hasar tespiti için de çalışma yapılıyor. Kurumlardaki çok sayıda sanat eserine ve eşyaya zarar verildi.

Pek çok ülke liderinin ve siyasetçilerin Brezilya'da yaşananları kınadığı görüldü. Brezilya'da yaşanan bu süreç Ocak 2021'de ABD'de yaşanan ve Trump taraftarlarının Joe Biden'ın yemin ettiği günde kongreyi basmalarına benzetildi. -Fatih SAVUK-

Editör: Fatih Savuk