Koku İlişkiyi Etkiliyor 

Her ne kadar inandırıcı gelmese de çalışma Avustralya’da 2019 yılında yapıldı. Elde edilen veriler başkasının doğal kokusunu daha keskin almaktan hoşlanan insanların cinsel açıdan daha istekli olduğunu gösteriyor.

Heteroseksüel erkeklerin ise beraber oldukları kadının, adet döngüsünün en doğurgan dönemindeyken (ovülasyon) kokusundan daha fazla etkilendiği ortaya konuldu.

Kadınların ovülasyon dönemindeyken, maskülen görünümlü erkeklere daha fazla ilgi duydukları da tespit edildi.

Yapılan deneyler ve araştırma sonuçlarında ise erkeklerin testosteron hormonlarının bekâr ya da ilişki içindeyken değişebildiği anlaşıldı.

2019 yılında Avustralya’da yapılan bir çalışmada, yaşları 18 ila 35 arasında değişen heteroseksüel kadınlardan, yine heteroseksüel erkeklerin vücut kokularını ve yüzlerini değerlendirmeleri istendi. 

Kadınların yarısı bekâr yarısı ise ilişki içindeydi. Yapılan çalışmada araştırmacılar erkeklerden 24 saat boyunca aynı tişörtü giymeleri için istekte bulundu. Ayrıca biyometrik fotoğraf alındı.

Ardından her bir tişörtün koltuk altları kesildi ve kadınların koklayabilmesi için şişede saklandı.

Her kadın, 89 anonim katılımcıdan oluşan bir havuzda rastgele 3 bekâr erkeği ve 3 ilişkisi olan erkeği puanladı.

Kadınlara “Bu kokuyu ne kadar beğendiniz/beğenmediniz?” ve “Bu koku ne kadar seksi kokuyor?” gibi sorular soruldu.

Daha sonra kadınlara kokulara sahip olan erkeklerin yüzleri gösterildi. Kadın katılımcılardan  fotoğraflara bakarak, erkekleri çekicilikleri, seksilikleri, zekaları, sadakatleri, nezaketleri, güvenilirlikleri, erkeksilikleri ve iyi bir eşe benzeyip benzemedikleri konusunda puanlamaları istendi.

Bekar erkeklerin vücut kokusu daha güçlü çıktı

Sonuç olarak tüm kadın katılımcılar, bekâr erkeklerin vücut kokusunun, evli erkeklerin vücut kokusundan daha güçlü olduğunu söyledi.

Ayrıca kadınlar bir erkeğin vücut kokusunu ne kadar beğenirse dış görünüşüne de aynı şekilde olumlu yaklaştı.

Deneyde ilginç olan gelişme ise evli kadınlar, bekar erkeklerin yüzlerini, evli erkeklerden daha erkeksi buldu.

Bekar kadınlar farkı algılayamadı

Bekar kadınlar ise iki koku arasındaki farkı algılayamadı.

Kulağa tuhaf gelse bile araştırmacılar önceki çalışmaların altını çizdi. Çalışma Frotiers in Psychology dergisinde yayımlandı.

Editör: Bumin Kağan Muti