Kazakistan'ın kurucu Devlet Başkanı Nur Sultan Nazarbayev Antalya'da yaşadığı bildirildi.

NURSULTAN NAZARBAYEV KİMDİR?

Kazakistan'ı 30 yıl yönetmiş, ilk 15 yılında muhteşem hizmetler yapmış bir Türkçü liderdir.

Son üç yılında yönetimi tamamen Tokayev'e bırakmıştır. Türk Keneşinin İstanbul'da yapılmasında isminin Türk Devletler Teşkilatı olarak değiştirilmesinden sonra ve de Rusya’nın Kazakistan'ımıza göz dikmesinden sonra KGB tarafından itibarsızlaştırılması neticesinde zor günler yaşamış bir şahsiyettir. Bugün için Türkçü, Türk Dünyasının Aksakalı olarak, Dünya Türkleri tarafından görülmektedir.

TÜRK KENEŞİ NEDİR?

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Keneşi-Türk Konseyi) Türk dili ortak çatısı altında birleşen üye ülkelerin yanı sıra Türk dünyasının ve bölge ülkelerinin ekonomiden politikaya, turizmden eğitim ve spora kadar pek çok alanda iş birliğini ve etkinliğini artırmaya yönelik çalışmalar yürütüyor.

Türk Keneşinin kurulmasına ilişkin ilk adım, 2009 yılında Nahçıvan'da yapılan Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları 9. Zirvesi'nde atıldı.

Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan'ın 3 Ekim 2009'da imzaladığı "Nahçıvan Anlaşması" ile ise süreç kurumsallaştı ve Türk Keneşi kuruldu. İstanbul'da 15-16 Eylül 2010'da düzenlenen 10. Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi'nde ise Keneş resmen hayata geçirildi.

"Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi", "Türk Konseyi" ya da "Türk Keneşi" olarak adlandırılan devletlerarası yapı, devlet başkanları konseyi, dışişleri bakanları konseyi, her ülkeden gelen akil insanlardan oluşan aksakallar konseyi, kıdemli memurlar komitesi ve merkezi İstanbul'da bulunan sekretaryadan oluşuyor. Türk Konseyinin kurulmasından bu yana devlet başkanlarının katılımıyla 6 zirve düzenlendi.

Editör: TE Bilişim