Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, vücudun dinamosu olarak tanımladığı magnezyumun sağlık için olmazsa olmaz elementlerden olduğunu söyledi.

Magnezyumun, vücut minerallerinden hücre içi minerallerine kadar en önemli maddelerden olduğuna dikkat çeken Karatay, “Magnezyumun önemi uzun yıllar göz ardı edildi. Ama enerjimiz, sinir sistemimiz, migren hastaları, böbreklerimiz, diyabet hastaları, gebeler ve aslında hepimiz sağlıklı bir yaşam sürmesi için magnezyum çok önemli” dedi.

Magnezyumun bir kalp doktoru olarak magnezyumun kalp krizini önlediğini, tansiyonu düşürdüğünü, sinirleri yatıştırdığını, uykuyu sağladığını ve vücutta yeterli olduğu zaman bağırsakları iyi çalıştırdığını her zaman söylediğini hatırlatan Karatay, vücutta 400 İşlevin prosesin yardımcı maddesi olan magnezyum olmadan hiçbir şey olmayacağını vurguladı.

EKSİKLİĞİNDE SİSTEM ÇÖKÜYOR

Vücutta magnezyum oranının en 2 olması gerektiğini belirten Karatay, magnezyum eksikliğinde neler yaşanacağını ise şöyle anlattı:

“Vücudumuzda kanda ölçtüğümüz magnezyum direkt olarak hücre içi magnezyumu göstermez. Bizi yanıltır ama hiç olmasa bir fikir verir. En aşağı ikinin üstünde olması şarttır.  Magnezyumun eksikliğinde hepimizin bildiği kramplar girer. Yalnız kramp değil ki. Hayır herkes bir kramp bellemiş. O kadar kas ağrıları, mide bozuklukları, kabızlık. Magnezyum olmazsa, eksik olursa kronik kabızlık ki bütün hastalıkların temelinde kronik kabızlık yattığını artık defalarca anlattık, bin kere anlattık. Magnezyumun eksikliğinde düşünceler zayıflar, öğrenme zayıflar, öğrenme kabiliyeti zayıflar. Hücre içi magnezyumun eksikliğinde bağışıklık sistemi çöker. İşte bütün bunlar çok önemlidir.”

Editör: Yadigar Hanım