CHP Enerji Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, geçtiğimiz yıl İran ile Türkiye arasındaki doğalgaz hattının bakımı gerekçesiyle 2 Ekim tarihinde 8 gün boyunca doğalgaz akışının durdurulduğunu ve bunun sonucunda sanayide büyük sorun yaşandığını hatırlatarak, kış aylarında sanayide haftalarca yaşanan doğalgaz kısıntısı ve elektrik kesintisine neden olan krizin doğalgaz depolarının boş olmasından kaynaklandığını söyledi.

Önümüzdeki kış aylarında da benzer bir krizin yaşanmaması için doğalgaz yeraltı depolarının tam dolu olması gerekirken, EPDK’nin resmi verileri ile iktidar sözcülerinin açıklamalarının birbirini tutmadığını vurgulayan Akın, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez 26 Temmuz'da Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi ziyaretinde, Tuz Gölü'ndeki deponun tamamını, Silivri deposunun da yüzde 82'si oranında doldurduklarını açıklamış, Eylül ayı sonuna kadar da kalan kısmı tamamlayarak, kışa depo tam dolu olarak gireceklerini açıklamıştı. Tuz Gölü deposu 1 milyar metreküp, Silivri’nin ise 3 milyar 191 milyon metreküp. Tuz Gölü deposunun tam, Silivri’nin de yüzde 82 oranında dolu olması durumunda yeraltı depolarındaki doğalgaz miktarının temmuz ayında 3 milyar 616 milyon metreküp olması gerekirdi. Ancak EPDK’nin açıkladığı temmuz ayı raporunda yeraltı depolarındaki toplam miktar 3 milyar 15 milyon metreküp. Enerji Bakanı’nın ifade ettiğine göre 600 milyon metreküp eksik! Bu durumda ya EPDK’nin resmi verileri doğru değil ya da iktidar algı siyasetiyle süreci yönetmek istiyor. Ancak algı siyasetiyle doğalgaz depoları dolmaz.” dedi.

AKIN KONUYU MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

Akın, Bakan Dönmez’in yanıtlaması istemiyle iddiasıyla ilgili TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi sundu. Akın, Bakan Dönmez’e yönelttiği soru önergesinde, “Hangi veri doğrudur? Enerji arz güvenliği konusunda Bakanlığınızın tedbirleri nelerdir? Bu tedbirler kara kışı geçirmek için yeterli olacak mıdır?” diye sordu.

Editör: Yadigar Hanım