Gümüşhane'de deprem! Gümüşhane'de deprem!

TÜSEDAD, Mayıs ayı için soğutulmuş çiğ sütün üretim maliyetini litre başına 17,71 TL olarak belirlerken, önerilen satış fiyatının 21,25 TL olması gerektiğini ifade etti. Buna karşın, Ulusal Süt Konseyi (USK) aynı ürünün üretim maliyetini 12,30 TL, tavsiye edilen satış fiyatını ise 14,65 TL olarak hesapladı. Bu iki kurum arasındaki yüzde 44'lük fark, sektörde belirsizliğe yol açtı.

TÜSEDAD'ın açıklamasına göre, 100 baş sağmal hayvan kapasitesine sahip bir çiftlikte, günde ortalama 28 litre süt veren ineklerden elde edilen sütün maliyeti hesaplandı. Bu hesaplamada, erkek buzağıların dört günlükken satılması, yılda yüzde 20 oranında reforme edilen ineklerin yerine her yıl doğan dişilerin beslenip yetiştirilmesi ve sürü yenileme ihtiyacının yüzde 20'sinin karşılanması gibi faktörler dikkate alındı. Ayrıca, işletmede yetişen ve ihtiyaç fazlası olan yüzde 10'luk gebe düvelerin satışı da maliyet hesaplamalarına dahil edildi. TÜSEDAD, kırsalda sürdürülebilir üretimin ve gıda tedarikinin, kırsaldan kente göçü durdurmak ve diğer sanayiler için dünya çapında rekabetçi olabilmek adına stratejik öneme sahip olduğunu vurguladı.

Öte yandan, USK'nın hesaplamaları, TÜSEDAD'ınkinden farklı olarak, çiğ süt üretim maliyetini ve tavsiye edilen satış fiyatını daha düşük gösterdi. Bu durum, sektördeki fiyatlandırma konusunda farklı görüşlerin olduğunu ve bir standardın oluşmasının önemini ortaya koydu.

Kaynak: Bloomberg- irfan donat