ABD merkezli haber kaynağı CNN, geçen hafta Johannesburg'da gerçekleşen BRICS zirvesinde alınan genişleme kararını analiz etti. Analiz yazısında, bu zirvenin BRICS'in şimdiye kadar düzenlediği en büyük zirve olduğu vurgulanarak, altı ülkenin BRICS'e katılma davetini kabul etmesinin özellikle Çin için büyük bir kazanım olduğu ifade edildi.

Yazıda 2010'da Güney Afrika'nın BRICS'e katılmasından bu yana ilk kez gerçekleşen bu genişlemenin, BRICS üye sayısını iki katından fazla artıracağına dikkat çekilerek, bu genişlemenin özellikle Orta Doğu gibi bölgelerde küresel etki ve erişimini önemli ölçüde artıracağı belirtildi.

SOAS Çin Enstitüsü Direktörü Steve Tsang, CNN'e verdiği röportajda, "Bu gelişme Çin'in belirgin bir şekilde kazançlı çıktığı anlamına geliyor. Altı yeni ülkenin BRICS'e katılma kararı, Çin'in izlediği yol açısından önemli bir adım" dedi.

Ayrıca yazıda, "Bu genişleme, sadece Moskova için değil, aynı zamanda Pekin için de Batılı kurumlar, özellikle de G7 gibi Batı odaklı kurumlar karşısında jeopolitik bir denge unsuru oluşturmayı amaçlayan bir çabanın bir parçası" olduğu ifade edildi.

CNN'in analizine göre, BRICS liderlerinin deklarasyonu, Birleşmiş Milletler, Güvenlik Konseyi, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası gibi uluslararası kurumlarda "yükselen piyasaların ve gelişmekte olan ülkelerin daha fazla temsil edilmesi" çağrısında bulunarak, küresel meselelerde daha fazla söz sahibi olma isteklerini yineledi.

Yeni Delhi'deki Jawaharlal Nehru Üniversitesi'nde uluslararası çalışmalar profesörü olan Happymon Jacob ise genişlemenin küresel jeopolitik dinamiklerinde bir değişimin işareti olduğunu belirtti. Jacob, "Batılı olmayan forumların ve genel olarak ABD liderliğindeki kurumlardan memnun olmayan Küresel Güney'in lideri olmak, Çin'in ABD'ye ve ABD liderliğindeki dünya düzenine karşı bir denge unsuru olmasına kaçınılmaz olarak yardımcı olacaktır" dedi.

BRICS NEDİR?

2001 yılında Goldman Sachs yatırım bankasında görev yapmakta olan ekonomist Jim O'Neill, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in İngilizce isimlerinin baş harflerini bir araya getirerek "BRIC" kısaltmasını oluşturdu.

Bu dört ülke, 2006 yılında bir araya gelerek BRIC'i resmen kurdu. Daha sonra 2010 yılında Güney Afrika'nın da katılımıyla bu grup BRICS adını aldı.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS, Batı'nın küresel finans sistemi üzerindeki hakimiyetine meydan okumayı amaçlıyor.

Güney Afrika'da düzenlenen BRICS zirvesinde, birliğin liderleri Arjantin, Mısır, İran, Etiyopya, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) üyelik daveti yapma kararı aldı.

Editör: Habererk Haber Merkezi