Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, katıldığı bir televizyon programında, “Ekmek, aptal toplumların temel gıda maddesidir" demiş, ‘Türk Milletini alenen aşağılama’ suçlamasıyla gözaltına alınmış, ancak ‘cumhurbaşkanına hakaret’ten tutuklanmıştı. Kolivar'ın tutukluluk haline yapılan itiraz kabul edilerek, tahliye edildi.

Tahliye kararını Kolivar’ın avukatı Bilge Çiftçi, sosyal medya hesabından 'son dakika' notu ile duyurdu. Müvekkilinin tahliye edildiğini paylaşan Çiftçi, “Tutuklama kararına yaptığımız itiraz kabul edildi. Müvekkilim Cihan Kolivar tahliye ediliyor. Adalet geç de olsa tecelli ediyor” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Kolivar katıldığı programda moderatörün ekmek fiyatına gelen zamlar ve ekmeğin kaç TL olması gerektiği ile sorusu üzerine, "Bilimsel bir şey konuşuyorum, ezbere konuşmuyorum. Türkiye’de ekmek, kişi başı tüketim 210 kilo. İsveç, Norveç, Danimarka, Japonya, İngiltere’de de 45-50 kilo. Bizim toplum ekmek ile doyduğu için böyle 20 sene başında yöneticiler duruyor” ifadelerini kullanmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Kolivar’ın bu sözleri üzerine resen soruşturma başlatmış; Kolivar, Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesinde düzenlenen ‘Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamak’ suçunu işlediği iddiasıyla gözaltına alınmıştı. Kolivar, eski tarihli sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek, ‘cumhurbaşkanına hakaret’ ettiği iddiasıyla 9 Kasım 2022’de tutuklanmıştı.

Editör: Yadigar Hanım