Halk arasındaki bonzai olarak bilinen sentetik kannabinoid, gençleri tehdit ediyor. Türkiye'de özellikle 16-25 yaş arasındaki gençler tarafından kullanılan uyuşturucu maddeye karşı bilinçlenmek şart.

BONZAİ NEDİR?

Hint keneviri içerisinde bulunan ve bu bitkiye kafa yapma etkisini kazandıran cannabinoid isimli maddenin kimyasal yollarla elde edilerek yavşan otu, adaçayı vs. bitkilere emdirilmesi sonucu elde edilen uyuşturucu maddedir bonzai. 

Hannabinoidin hap şekline getirilmek yerine bitkilere emdirilmesinin temel nedeni; bu maddenin esrar gibi doğal yollarla elde edildiği veya esrarın bir türü olduğu mitini yaygınlaştırarak gençlerin çekinmeden kullanmalarını sağlamaktır. 2011 yılından bu yana Türkiye'ye giren bir bitkinin bu kadar fazla yaygınlaşmasının anahtarı da bu olsa gerek.

Bonzai, renk itibarıyla esrarın biraz daha soluk yeşilidir. Kokusu esrar gibi değildir; onun gibi bulunduğu ortama sinen ağır bir kokusu yoktur ancak yine de kendine has bir kokudur. Normal dozu esrara oranla çok daha düşüktür. Kullanıcılarda ölüm tribi denilen öldüğünü zannetme, ruhun bedenden çıkması sanrısı sıklıkla görülür.

UZMANLAR UYARIYOR

Son günlerde bonzaiden artan ölümlerin ardından uzmanlar, ailelerin dikkatli olmasını istedi. Bonzai ile mücadelede en büyük görevin ailelere düştüğünü dile getiren uzmanlar, “Eroin en öldürücü uyuşturucu. Ancak bonzai eroinden 100 kat daha tehlikeli. Özellikle yoksul semtlerdeki ergen ve genç yetişkinlerde giderek artan bir kullanım var. Çok tehlikeli olan bu uyuşturucu, saklanması kolay ve esrardan daha da etkili. Tek seferde dahi ölüm riski oluşturabiliyor ve öldürüyor. Örneklerini son dönemde çok sık görmeye başladık” dedi.

ÇOCUĞUNUZU TAKİP EDİN

Bonzai, içilmesini takip eden ilk günde kişide şiddetli baş ağrısı ve yorgunluk hissettirir. Çocuğunuzdan şüpheleniyorsanız ondan habersiz şekilde bu belirtileri gözlemleyin. Ceplerinde katlanmış küçük gazete kağıtları olup olmadığına bakın. Bonzai genellikle katlanmış küçük kağıtlar arasına konmuş şekilde satılıyor ve buna bir "beste" deniyor. Kullanım anındaki etkileri gözlemleyemezsiniz zira asla sizin yanınızda kullanmayacaktır. Genellikle sokak araları, okul köşeleri, metruk binalar civarı kullanılır. Tespit etmeniz halinde yapacağınız yaptırım size kalmış. Narkotik şube polislerinin bire bir mülakatları oldukça caydırıcı ve korkutucu. Ancak Türkiye'de bonzai kullanıcılarının yüzde 95'i 16-25 yaş grubu gençler ve bu gençlerin çoğu için en büyük yaptırım ebeveynin bunu öğrenmesi.

Bonzai, Türkiye'de jameika veya bonz gibi isimlerle de anılıyor

Editör: Yadigar Hanım