Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 10 ilde yaşanan depremin ardından arama kurtarma çalışmaları hızla devam ederken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye'de 4. seviye deprem ilanı verdi. Uluslararası yardım çağrısını da içeren alarmın ardından bazı ülkeler de Türkiye'ye yardım için harekete geçti. 

DOST AZERBAYCAN'DAN 370 KİŞİLİK YARDIM EKİBİ

Türkiye'nin yardım çağrısına ilk cevap kardeş ülke Azerbaycan'dan geldi. Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in talimatıyla başlangıçta 370 kişiden oluşan yardım ekibi gönderileceğini duyurdu.

Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığı yaptığı açıklamada “Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talimatıyla, Türkiye Cumhuriyeti'nde meydana gelen şiddetli depremin etkilerinin ortadan kaldırılması ve arama kurtarma çalışmalarına destek amacıyla hazırlık çalışmaları başlatıldı. Acil Durumlar Bakanlığı'nın başlangıçta 370 kişiden oluşan esnek kurtarma güçlerinin kardeş ülkeye hareket edecek” denildi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı göndererek “Sayın Cumhurbaşkanı, Değerli Kardeşim, Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve kardeş Türkiye'nin birçok yerinde hissedilen şiddetli deprem sonucu çok sayıda can kaybı ve yıkım haberi bizleri derinden üzdü. Bu zor zamanda her türlü yardıma hazır olduğumuzu ifade ediyor, size, hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınlarına, kardeş Türkiye halkına şahsım ve Azerbaycan halkı adına derin hüzünle taziyelerimi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyor, depremin etkilerinin bir an önce ortadan kalkmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a taziyelerini ileterek “Sizin acınız bizim acımızdır. Biz her zaman kardeş Türkiye'nin yanındayız” dedi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu telefonla arayarak meydana gelen şiddetli depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine, Türkiye hükümetine ve halkına taziyelerini ileterek yaralılara acil şifalar diledi.

İSVEÇ AB ORTAK YARDIMLARINI YÖNLENDİRECEK

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Türkiye’de bu sabah erken saatlerde 10 ilde etkili olan 7.4’lük depremle ilgili açıklama yaparak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na ulaşacağını ve Avrupa Birliği ortak yardımlarını yönlendireceğini belirtti.

İsveçli Bakan Billström açıklamasında “Türkiye ve Suriye'de yüksek can kaybıyla sonuçlanan depremin korkunç sonuçlarından derin üzüntü duyuyorum. İsveç, Avrupa Birliği Konseyi’nin dönem başkanı olduğundan dolayı, bu felakette ülkelere yardım etmek adına AB çabalarının koordinasyonu için Mevlüt Çavuşoğlu ve Suriye'ye ulaşacağız” dedi.

AVRUPA KRİZ YÖNEMİTİMİ HOLLANDA VE ROMANYA'DAN EKİPLERİN YOLA ÇIKTIĞINI DUYURDU

Avrupa Kriz Yönetimi Komiseri Janez Lenarcic, meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.4 büyüklüğündeki depremin ardından Avrupa Birliği (AB) Sivil Koruma Mekanizması’nın aktif hale getirildiğini belirterek, “Hollanda ve Romanya’dan ekipler şimdiden yola çıktı” dedi.

Avrupa sivil koruma ve insani yardımdan sorumlu Avrupa Kriz Yönetimi Komiseri Lenarcic sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Türkiye’de meydana gelen depremin ardından AB Sivil Koruma Mekanizması’nın aktif hale getirildiğini belirterek, “Bu sabah Türkiye'de meydana gelen depremin ardından AB Sivil Koruma Mekanizmasını devreye soktuk. AB'nin Acil Müdahale Koordinasyon Merkezi, Avrupa'dan kurtarma ekiplerinin konuşlandırılmasını koordine ediyor. Hollanda ve Romanya’dan ekipler şimdiden yola çıktı” dedi.

ABD: GEREKLİ TÜM YARDIMLARI SAĞLAMAYA HAZIRIZ

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, "ABD, bugün Türkiye ve Suriye'de meydana gelen yıkıcı depremden endişe duyuyor. Gerekli her türlü yardımı sağlamaya hazırız" denildi

Açıklamada, ayrıca "Başkan Biden, en çok etkilenenlere yardım etmek için ABD'nin müdahale seçeneklerini değerlendirmeleri için USAID ve diğer federal hükümet ortaklarına talimat verdi. Türkiye ile koordineli olarak durumu yakından izlemeye devam edeceğiz." ifadelerine yer verildi.

UKRAYNA'DAN "TÜRK HALKININ YANINDAYIZ" MESAJI

Ukrayna'nın, Türkiye'ye gerekli yardımı sağlamaya hazır olduğunu belirten Vladimir Zelenskiy de, sosyal medya hesabından başsağlığı mesajı paylaştı. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, "Kurbanların ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Şu anda dost Türk halkının yanındayız ve gerekli yardımı yapmaya hazırız" dedi.

GEÇMİŞ OLSUN VE TAZİLYE MESAJLARI

Depremin ardından Rusya ile İsrail'in Ankara Büyükelçilikleri ile Hollanda ve Finlandiya da geçmiş olsun ve taziye mesajları yayınlandı.

Editör: Yadigar Hanım