Düzce dün gece depremle uyandı. AFAD, saat 04.08'de merkez üssü Düzce'nin Gölyaka ilçesi olan depremin 6,81 kilometre derinlikte ve 5,9 büyüklüğünde kaydedildiğini açıkladı.

İstanbul, Bolu, Ankara, Eskişehir, Kütahya, Bursa, Kocaeli, Edirne, Çankırı, Zonguldak, Sakarya illeri ve ilçelerinde hissedilen depremin ardından 106 adet artçı deprem meydana geldi. AFAD, Gölyaka'daki depremde Düzce'de 37, İstanbul’da 1, Zonguldak'ta 6, Sakarya'da 1 ve Bolu'da 1 olmak üzere 46 kişinin yaralandığını duyurdu. Açıklamada 1 kişinin de deprem anında geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi.

Saat 04.08’de 5.9 büyüklüğünde meydana gelen depremden sonra büyüklükleri 0.9 ile 4.3 arasında 106 adet artçı deprem meydana geldi.

AFAD'dan yapılan açıklamada, "Bugün sabaha karşı 04:08'de Gölyaka'da (Düzce) meydana gelen Mw 5.9 büyüklüğündeki depremden sonra saat 09:30 itibarıyla büyüklükleri 0.9 ile 4.3 arasında değişen 106 adet artçı deprem meydana gelmiştir. Deprem bölgesindeki hasarlı yapılara girilmemesi önemle rica olunur." denildi.

EVLERİN DUVARLARI YIKILDI, DÜZCE ADLİYESİ'NİN ÇATISI PARÇALANDI

Kentte bazı ev ve iş yerlerinin duvarları yıkılırken, evlerdeki bazı eşyalar yere düştü. Düzce Adliyesi'nde çatıdan kopan bazı beton parçalarının yere düştüğü görüldü.

Deprem nedeniyle araçlarına yakıt almak isteyenler, akaryakıt istasyonlarında yoğunluk oluşturdu. Artçı sarsıntıların devam ettiği kentte soğuk hava nedeniyle battaniyelere sarılan vatandaşlar ateş yakarak ısınmaya çalışıyor.

PSİKOSOSYAL DESTEK EKİPLERİ YARDIM İÇİN HAZIR

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, "Düzce Gölyaka’da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin etkilerini azaltmak amacıyla 5 araç 20 meslek elemanından oluşan 10 Psikososyal Destek Ekibi görevlendirdik. Ekiplerimiz KYK yurtları ve toplanma alanlarında vatandaşlarımıza destek verecek" mesajını paylaştı.

BAKAN KOCA: YARALI SAYISI 35

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremin hemen ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Düzce Gölyaka merkezli, birçok ilimizde hissedilen 5,9 büyüklüğündeki depremde; Düzce’de 1’i ağır 32, İstanbul’da 1, Bolu’da 1, Zonguldak’ta 1 kişi olmak üzere şu anki bilgilere göre yaralı sayısı 35’tir. Sağlık kurumlarımızdaki yaralıların tedavileri devam ediyor" ifadelerini kullandı.

BAKAN KURUM: TÜM VATANDAŞLARIMIZA GEÇMİŞ OLSUN

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Düzce merkezli deprem birçok ilimizde de hissedildi. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Ekiplerimiz sahada çalışmalarına başladı. Gelişmeleri takip ediyoruz. Allah memleketimizi korusun" dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, katıldığı bir canlı yayında yaptığı açıklamada, "Hepimize geçmiş olsun. Şu an AFAD Başkanlığı'ndaydız. Bölgelerle kurduğumuz irtibatlarda can kaybı yok. Birkaç yüksekten atlama dışında yaralanma bilgisi de yok. Bölgelerle kurduğumuz irtibatlarda can kaybı yok. Birkaç ahır yıkılması dışında olumsuz bir durum yok. 112'lerden aldığımız bilgilerde ve ihbarlarda şu ana kadar herhangi olumsuz bir bilgi yok. Geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Bazı evlerde eşyaların düşmesi sonucu küçük yaralanmalar söz konusu. Şu ana kadar Gölyaka'da tarafımıza ulaşmış bir can kaybı yok. Taramalar yapıldı, olumsuz bir bilgi henüz yok. Artçılar devam ediyor. Şu ana kadar 21 artçı deprem oldu, en büyüğü 4.2. Geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum." diye konuştu.

SAKARYA BELEDİYE BAŞKANI: CİDDİ BİR HASAR VE CAN KAYBI YOK

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce de "AFAD koordinasyon merkezine doğru gidiyorum. Şu ana kadar ciddi bir hasar ve can kaybı yok. Sakaryamızda yaşayan bütün hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Depreme alışkınız. 99 depreminde de belediye başkanıydım. Depremle yaşayan bir bölgedeyiz. O günden bugüne ciddi tedbirler alındı. Yatay yapılaşmaya gidildi. Biz hazırlıklıyız. Ekiplerimiz hazırlıklı. Devamlı eğitimler görüyoruz. Aman daha dikkatli olalım. Her zaman sizlerle beraberiz" dedi.

DÜZCE VALİSİ: EKİPLER SAHADA

Düzce Valisi Cevdet Atay, Gölyaka merkezli depreme ilişkin henüz kendilerine ulaşan net bir bilgi olmadığını belirterek, ekiplerin sahada çalışmalara başladığını söyledi.

İMAMOĞLU: İSTANBUL'DA OLUMSUZ BİR DURUM YOK

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Düzce depremi sonrası yaptığı açıklamada, "Depremde İstanbul’da AKOM’a iletilen herhangi bir olumsuz durum mevcut değildir. Depremin etkili olduğu tüm illerdeki gelişmeleri takip ediyoruz. Tekrar geçmiş olsun" dedi.

Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, deprem sonrası yaptığı açıklamada, "Çok şiddetli hissettik. Şu anda insanlar evlerinin dışında. Biz deprem kuşağında bir şehiriz. Düzce'de depremle ilgili 30 yıla yakın bir zaman geçti. Konutlarımız %80 oranında yenidir. Bütün ekiplerimizle dışarıda olacağız. Elektrikler kesik. Şu ana kadar bize ulaşan bir yaralanma, yıkım, ölüm haberi yok. Ben uykudaydım. Hissettik. Bütün evin dolapları açıldı. Bütün cam eşyalar kırıldı. Depremi bundan 30 yıl önce yaşamış bir şehir olarak biz aslında depreme alışık insanlarız. Son dönemde yeni kuşak buna alışkın değil. İnsanların büyük kısmı dışarıda ve depremden sonra artçı sarsıntılar yaşıyoruz" dedi.

Düzce'de meydana gelen depremin ilk saatlerinde kontrol amaçlı elektrik kesintileri uygulanırken, birçok noktaya yeniden elektrik verilmeye başlandı. 

Son dakika - Düzce'de deprem: İstanbul ve Ankara'da da hissedildi

Editör: Yadigar Hanım