Dünyanın ısınmasına  neden olacağı öngörülen El Nino hava olayının başladığı  açıklandı. ABD'li bilim insanları, "2024 muhtemelen dünyanın en sıcak yılı olacak" açıklamasında bulundu.

El Nino hava olayı Büyük Okyanus'ta başladı. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA), tüm gezegeni etkisi ltına alacak hava olayının önümüzdeki aylarda etkisini kademeli olarak artıracağını  açıkladı. NOAA’dan İklim Bilimci Michelle L’Heureux, El Nino’nun gücüne göre dünyanın bazı bölgelerinde kuraklık ve şiddetli yağış görülebileceğini, sıcaklığın rekor kıracağını söyledi. 

El Nino’nun 2024 yılının baharına kadar etkin olması ve etkisini yavaş yavaş yitirmesi bekleniyor. Yetkililer, küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlandırma hedefinin 2024’te El Nino etkisiyle aşılacağından endişe  duyuyor.

El Nino nedeniyle Avustralya’da kuraklığa, ABD’nin güneyinde daha yoğun yağmurlara, Hindistan’da ise muson yağmurlarında azalmaya neden olabileceği ihtimali konuşuluyor.

El Nino'nun geleceğini bir kaç aydır gözlemlediklerini ve giderek güçlendiğini belirten İngiltere Meteoroloji Ofisi Uzun Vadeli Tahminler Müdürü Adam Scaife, “Bu yılın sonunda etkisinin zirveye ulaşacağını düşünüyoruz. Bu nedenle 2024’ün küresel sıcaklık rekorunu kırması olası.” dedi.

Küresel iklimde en büyük değişime neden olan hava olayı olarak bilinen El Nino’nun üç aşaması bulunuyor: Sıcak, soğuk ve etkisiz.

Sıcak evre 2-7 yıl arasında tekrarlanıyor. Sıcak evrede Güney Amerika sahillerinde yüzey suyu ısınıyor, okyanusa yayılarak atmosfere büyük miktarda ısı katıyor. 2016 gibi sıcaklık rekorunun kırıldığı yıllar, genelde güçlü El Nino’dan sonra geliyor.

Editör: Yadigar Hanım