Emeklilik sisteminde önemli bir değişikliğe gidiliyor. Düzenleme ile daha az prim günü yükümlülüğü olanlar için daha erken emeklilik gündeme gelecek.

Milyonları ilgilendiren düzenlemeye göre, Bağ-Kur ve Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) primleri arasındaki fark kapatılarak emeklilik hakkına ulaşmak isteyenlere daha erken emeklilik için çözüm yolu sunulacak. Şu an 9 bin gün olan prim şartı, yeni düzenlemeyle 7.200 güne indirilecek. Tarih kriterleri de yeniden belirlenerek emeklilik hakkı daha erken yaşa çekilebilecek.

5 YIL ERKEN EMEKLİ İMKANI

Halen üzerinde çalışıldığı bildirilen değişiklik özellikle küçük esnaf ve Bağ-Kur'lular için önemli bir müjde niteliğinde. Bu düzenleme sayesinde 1 milyonun üzerindeki Bağ-Kur'lu, daha az prim ödeyerek emeklilik hakkını elde edebilecek ve 5 yıl daha erken emekli olabilecek.

Düzenleme Meclis'e gelecek yeni torba yasa ile kanunlaşırsa, Bağ-Kur'luların prim şartı 9 binden 7200 güne inecek. Bağ-Kur'lular böylece 1800 gün kazanarak, 5 yıl daha az prim ödeyecek. SGK'lı çalışanlar ile Bağ-Kur'lu çalışan arasındaki 1800 gün yani 5 yıllık süre farkı kaldırılarak, emeklilik için gerekli prim süresi eşitlenmiş olacak. Prim düzenlemesiyle emekli aylığını da yüzde 20 daha almak mümkün olacak.

Düzenleme EYT'lileri de ilgilendirecek.

SSK'LI İLE EŞİTLENECEK

Sosyal güvenlik reformundaa 2008'de yapılan düzenlemeyle işçi ve memurların emekliliği için gerekli ödeme gün sayısı 7 bin 200 (20 yıl) Bağ-Kur'lular için 9 bin gün (25 yıl) olarak belirlenmişti. Bağ-Kur'luların daha uzun süre prim ödemesine ve daha geç emekli olmasına neden olan düzenlemede SSK'da 7200 prim günüyle kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurduğunda emekli olabiliyorken, Bağ-Kur da kadınlar 58, erkekler 60 yaş ve 9 bin prim günü koşullarını birlikte sağlamaları halinde emekli olabiliyor.

BAĞ-KUR'da mevcut durumda emeklilik prim gün sayıları şöyle:

Normal emeklilik: Kadın 20 tam yıl (7200 gün), erkek 25 tam yıl (9000 gün) prim.

Kısmi emeklilik: Kadın 50, erkek 55 yaş ve 15 tam yıl (5400 gün) prim.

Editör: Yadigar Hanım