Emeklilere seçimden önce seyyanen zam verilip verilmeyeceği merak ediliyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, bu konuda canlı yayında yaptığı açıklamada anket sonuçlarına göre hareket edileceğini belirtti.

Karakaş, “Anket sonuçlarına bağlı olarak şubat sonu veya mart başında seyyanen zam gelebilir. Bana göre en düşük emekli maaşı 12 ila 15 bin lira civarında olmalı.” dedi. 2024 yılına girerken emeklilerin zam oranı da netleşti. Enflasyona göre yüzde 37,6 zam alması gereken emeklilerin maaş zammı önce yüzde 42,6’ya sonra da yüzde 49,25’e yükseltilerek memur zammıyla eşitlendi. En düşük emekli maaşı da 10 bin lira olarak duyuruldu. Fakat muhalefet en düşük emekli maaşının asgari ücret düzeyine getirilmesini talep ederken, emeklilere seyyanen zam da gündemde yer aldı.

ŞUBAT SONU VEYA MART BAŞI BEKLENİYOR

Alman devinden Türkiye kararı! Dünyada sadece 3 ülkede var Alman devinden Türkiye kararı! Dünyada sadece 3 ülkede var

Milyonlarca emekli seçimden önce seyyanen zam alıp alamayacaklarını merakla beklerken, Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş’tan konuya ilişkin ilginç bir yorum geldi. Karakaş, seyyanen zam için şubat sonu veya mart başının işaret edildiğini söyledi. TGRT Haber’de canlı yayına katılan Karakaş, “Anket sonuçlarına göre şubat sonu veya mart başında seyyanen zam geleceğini tahmin ediyoruz” dedi.

“ASGARİ ÜCRETLE EŞİTLENMESİ ZOR”

Karakaş şunları ekledi: “Muhalefetin istediği gibi asgari ücretle eşitlenmesi zor. Çünkü yeni bir ekonomi programı var, enflasyonla savaşılıyor. Mehmet Şimşek liderliğindeki ekonomi yönetimi asgari ücret düzeyine kolay kolay razı olmaz. “12 İLA 15 BİN LİRA OLMALI” En kötü ihtimalle açlık sınırının üzerine çıkarılması gerekir. Benim düşüncem 12 ila 15 bin lira arası olması yönünde. Böyle yapılınca da taban maaşı 4-5 bin lira olanlarla 12-13 bin lira olanlar aynı duruma gelecek. Bu yüzden sistem sürdürülemez olacak. Bu bakımdan yüksek prim ödeyenlerin de hakkı korunmalı. Seyyanen zam yapılacaksa bütün emeklilere yapılmalı ki Sosyal Güvenlik Sistemi ayakta kalsın.”

Kaynak: Türkiye Gazetesi