Kış gündönümü kuzey yarımkürede en uzun gece olacak. Bu tarihin denk geldiği gün en uzun gece idrak edilecek ve ardından geceler kısalmaya başlayacak.

Peki, en uzun gece zaman? 21 Aralık kış gündönümü nedir?

Her yıl kuzey yarımkürede kış gündönümü olarak gerçekleşen 21 Aralık aynı zamanda yılın en uzun gecesi oluyor. Güneş ışıklarının Oğlak Dönencesi’nde dik olarak geldiği günde en uzun gece yaşanırken bu tarih bazı ülkelerde kışın başlangıcı bazı ülkelerde ise kışın ortası olarak kabul ediliyor. Aynı tarih güney yarımkürede ise yaz gün dönümüne denk geliyor.

21 Aralık’ta kuzey yarımkürede gündüzler uzamaya başlarken güney yarımkürede ise gündüzler kısalmaya başlıyor. Kuzey yarımkürede 21 Aralık tarihi gölgelerin uzun olduğu gün olarak adlandırılıyor. Yaz gün dönümünde ise yarımkürelerde yaşanan olayların tam tersi yaşanıyor. Kuzey yarımkürede 21 Haziran tarihi ise yaz gün dönümü olarak kabul ediliyor.

Türkiye'de en uzun gece nerede yaşanacak?

21 Aralık’ta, ülkenin Kuzey’indeki Sinop’ta en uzun gece olacak. En kısa gece Hatay’da yaşanacak.

Kuzey yarım kürede Oğlak dönencesine güne ışıklarının dik geldiği 21 Aralık’ta en uzun gece yaşanacak ve geceler kısalmaya başlayacak. 21 Aralık’ta ülkemizde en uzun gece ise Kuzey'deki Sinop'ta yaşanacak.

 Ekinoks ve gün dönümü tarihleri neler?

21 Mart ekinoksu: Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz Kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken Güney yarım küre sonbahara girer.

21 Haziran yaz gün dönümü: Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da yaz gün dönümüdür. Kuzey yarım kürede yaz başlarken Güney yarım kürede kış başlar.

23 Eylül ekinoksu: Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarım kürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarım kürede ise bahara geçiş olur.

Editör: Merve Kankan