Hakemli bilim dergisi Nature'da yayınlanan yeni bir çalışmadan dikkat çeken sonuçlar ortaya çıktı.

Çalışmaya göre, bir gezegeni yutan yaşlı bir yıldız ilk defa gözlemlendiği bildirildi. NASA ve bilim camiasının belirttiğine göre Dünya, uzak gelecekte benzer bir sonla karşı karşıya kalacağı ifade edildi. Yapılan keşif sayesinde bilim insanları Dünya’nın geleceği hakkında daha detaylı bilgilere sahip olduğu bildirildi.

DÜNYA DA BENZER SONU PAYLAŞACAK

Yapılan gözlemlerde yıldız, gezegeni yutarken geçici olarak boyutunun ve parlaklığının yükseldiği tespit edildiği bildirildi. Araştırmaya göre yıldız, ömrünün sonuna yaklaşırken kendi gezegenini tamamen yuttu ve yok ettiği ifade edildi. Bu aslında olması beklenen bir şey zira yıldızların çekirdeklerinde yaktıkları yakıt, sınırsız değil ve azalıyor. Daha ağır elementleri yakmak zorunda kalan yıldız daha fazla ısınıyor ve zamanla daha büyük bir hale geliyor. Büyüyen yıldız önüne çıkan diğer nesneleri de yıkıcı gücüyle yok ederek evrimine sürdürüyor.

Araştırmacılar, yıldızın normal parlaklık seviyesine dönmeden önce birkaç yüz kat daha parlak hale geldiğini bildirdi.

Araştırmacılar gezegenin yok oluşunu gözlemlemek için Güney Kaliforniya'daki Palomar Gözlemevi'nde bulunan Caltech liderliğindeki Zwicky Transient Facility (ZTF) ve NEOWISE gözlemevini kullandıkları ifade edildi.

Araştırmacılar yıldızın bir gezegeni tüketmesi olayına ZTF SLRN-2020 adını verdiler ve bu nadir fenomeni gözlemleyerek elde edilen veriler sayesinde benzer olaylar tespit edilecek veya bir şablon oluşturulacağı bildirildi.

Daha önce de belirttiğimiz gibi, bu kozmik olay Dünya'nın da kaderinin olduğu bildirildi. NASA’nın bloğunda yaklaşık 5 milyar yıl içinde Güneş'in kırmızı bir deve dönüşmesinin, boyutunun önemli ölçüde büyümesinin ve büyüdükçe Merkür, Venüs ve muhtemelen Dünya gibi gezegenleri yutmasının beklendiğini yazdığı görüldü.

Gökbilimciler orta büyüklükteki yıldızların çoğunun kırmızı dev haline geldiğine ve her yıl ömrünün sonuna yaklaşan yıldızlar tarafından tüketilen gezegenler olduğuna inandığı bildirildi.

Editör: Ali Özyiğit