1990-1991 yıllarında Varşova Büyükelçiliğimizde görev yaptım.

1991 yılında yapılan genel milletvekili seçimlerinde memleketim Nevşehir'den Doğru Yol Partisinden (DYP) aday olabilmek için Varşova'daki görevimden istifa ettim ama milletvekili seçilemedim.

1992 yılında Kiev Büyükelçiliğimizi faaliyete geçirebilmek için Büyükelçi Acar Germen ile birlikte 2 aylığına geçici görevle Ukrayna'ya gittim.

Eylül-1992'de Tiflis Büyükelçimizi açabilmek için Gürcistan'a tayin edildim.

Gürcistan'a giderken Atatürk Havalimanında Varşova'dan tanıdığım futbolcu menajeri İsmail Güler ile tesadüfen karşılaştım.

Tiflis'e tayin olduğumu öğrenince "Vahit Bey Tiflis Dinamo futbol takımında 10 numaralı futbolcu ile ilgilenebilirsen belki Fenerbahçe'ye transfer edebiliriz" dedi.

Ben de Fenerbahçe taraftarı olduğum için Güler'e "Yardımcı olacağımı" söyledim.

İstanbul-Moskova-Suhumi ve Batum üzerinden maceralı bir yolculuktan sonra ancak 1 haftada Tiflis'e gelebildim.

O tarihte Gürcistan Abhazya ile savaş halindeydi.

Bir-kaç gün sonra Gürcistan Dışişleri Bakanı Aleksander Cikvaidze, Başbakan Tengis Sigua ve Devlet Konseyi Başkan'ı Eduard Şevardnadze'ye nezaket ziyaretinde bulunarak kendimi takdim ettim.

Kısa bir süre sonra ise beraberimde Büyükelçiliğimiz tercümanı Türkolog Makvala Kharebava olduğu halde Gençlik ve Spor Bakanı Kakhi Asatiani'yi makamında ziyaret ettim.

Sohbet sırasında Gürcü Bakan'a Tiflis Dinamo takımında top koşturan 10 numaralı futbolcuyu sordum.

Bakan Asatiani cevaben özetle şunları söyledi: "Ben eski bir futbolcuyum. Sovyetler Birliği'nin Milli Futbol takımında oynadım. 16 Kasım 1969 tarihinde İstanbul'da Milli Takımınız ile maç yaptık. Maçın 3’ncü ve 60’ncı dakikalarında Türkiye'ye 2 gol attım. Maçı Sovyetler Birliği 3-1 kazandı. Sizin futbolcular çok sert futbol oynuyorlar. Bahsettiğiniz Tiflis Dinamo'da 10 numaralı futbolcunun adı Şota Arveladze genç bir sporcu. Bacakları zayıf. Kardeşleri de futbolcu. Şota'nın ikiz kardeşi var adı Arçil. İsterseniz Arçil'i Fenerbahçe'ye verebiliriz. Türkiye ile spor konusunda işbirliği yapmak istiyoruz. Gürcistan'da yetişmiş çok iyi sporcular ve teknik direktörler var.Size her türlü imkanı sunabiliriz."dedi.

Hemen Büyükelçiliğe döndüm ve Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığına bir telgraf çekerek Gürcü Bakan'ın sporda işbirliği teklifini dile getirdim.

Spordan sorumlu Devlet Bakanlığımızdan müspet veya menfi herhangi bir cevap gelmedi.

Hepimizin bildiği gibi Türkiye'de bürokratik engeli aşmak çok zor.

Öte yandan Şota ve Arçil konusunu teleksle Fenerbahçe Futbol Kulübüne yazılı olarak bildirdim. Fenerbahçe Kulübünden de ses seda çıkmadı.

1993 yılında Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener Gürcü futbolcu Şota Arveladze'yi Tiflis Dinamo'dan kiralayarak Türkiye'ye götürdü.

Türkiye'de kendisini ispatlayan Şota Arveladze böylece dünya çapında bir futbolcu olduğunu herkese gösterdi.