Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, basın toplantısı düzenledi.

Haavisto, "Dün Türk Dışişleri Bakanı ile yaptığım görüşmenin ardından, Türkiye'nin meseleye öyle baktığını teyit ettim ki, Finlandiya geçen yaz üzerinde anlaşmaya varılan Madrid üçlüsü konularında İsveç'ten biraz daha fazla ilerleme kaydetti" dedi.

Finlandiya'nın, Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki endişelerini çok ciddiye aldığını ifade eden Haavisto, "Finlandiya'nın üyeliği konusunda en hassas konu PKK ve faaliyetleridir. Finlandiya'da, PKK'nın yasadışı bir terör örgütü olduğunu söyledik" diye konuştu.

İSVEÇ’TE YAŞANANLAR SEMBOLİK!

Haavisto, İsveç'te Rasmus Paludan'ın provokasyonlarına değinerek, "Bunlar İsveç'te yaşanan çok talihsiz olaylar. Her ne kadar fikir özgürlüğü kapsamında olsalar da, küçük sembolik olaylar büyük etki yaratmaktadır" dedi.

HAAVİSTO TARİH VERDİ: “MART SONUNDAN ÖNCE…”

Temmuz ayındaki NATO Liderler Zirvesine kadar Finlandiya ve İsveç'in NATO üyesi olacağını "umduğunu" belirten Haavisto, bir olasılığa da işaret ederek, "Türkiye'de Mart sonundan önce NATO üyeliğimizi onaylama konusunda bir şeyler olabilir" diye konuştu.

"VİLNİUS'TAKİ ZİRVEYE KADAR ÜYE OLMAYI UMUYORUZ"

Finlandiya'nın, İsveç ile birlikte NATO'ya katılmasının önemli olduğuna dikkat çeken Haavisto, "İki ülkeden sadece birinin NATO üyeliğine kabul edilmesi gibi bir ihtimal görmüyoruz" ifadelerini kullandı.

NATO'ya üyelik sürecinde başında pek çok ülkeden güvenlik garantileri almalarının kendilerine güven verdiğini belirten Haavisto, "Macaristan ya da Türkiye'nin kararını etkileyemesek bile Vilnius'taki NATO Liderler Zirvesi'ne kadar üye olmayı umuyoruz" dedi.

Editör: Gökçe Sevim