Gautam Adani muhteşem bir yıl geçirdi. Mukesh Ambani'yi tahttan indirerek Asya'nın en zengin insanı oldu. Bloomberg'in küresel sıralamasında ise en zengin üçüncü kişi oldu. Bu yıl milyarderlerin çoğu para kaybetmiş olsa da 2022'de net servetine 40 milyar dolar ekledi. 

Nasıl yaptı?

 Bu yıl fiyatların yükselmesine neden olan enerji krizi ona büyük destek oldu. Ancak en büyük desteği bu yıl yaptığı satın alma çılgınlığı oldu. Adani, bu yıl Asya'nın en yoğun anlaşma yapan kişisi oldu. İsrail'de bir liman olan Holcim Ltd.'i satın aldı ve Hindistan'da hükümeti eleştirecek birkaç medya kuruluşundan biri olan yayıncı NDTV'yi başarılı bir devralma girişiminde bulundu. Adani şirketlerinin hisseleri, yükselen enflasyon ve zayıflayan ekonominin yol açtığı daha geniş satışlara karşı koyamasa da ancak genel olarak yükselerek onun da yükselişini hızlandırdı. 

"Bu yüzyıl Hindistan'a ait"

Hindistan'ın büyümesine büyük önem veren Adani, India Today'e verdiği bir röportajda, ülkenin önümüzdeki on yıl içinde her 12 ila 18 ayda bir GSYİH'sına bir trilyon dolar ekleyeceğine inandığını söyledi. Adani, "Bu yüzyıl Hindistan'a ait" dedi. Borçlarıyla ilgili söylenenlere de yanıt veren Adani, şirketlerinin Hindistan bankalarından aldığı kredilerin son dokuz yılda yüzde 86'dan yüzde 32'ye düştüğünü aktardı. Adani, “Borcumuzla ilgili konuşmalar beni çok şaşırttı. Finansal olarak çok güçlü ve güvenliyiz" diye konuştu.

Editör: Merve Kankan