Gemlik Ticaret ve Sanayi Odasının, 125. Yılında ilk kadın meclis üyesi olarak tarihe geçen Nurcan Akca, GTSO Kadın Girişimciler seçimini de kazandı. Gemlik Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen, Kadın Girişimciler geçtiğimiz yılların aksine bu dönem önemli bir çekişmeye sahne oldu. Akca; Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası ilk ve tek kadın Meclis Üyesi olmanın yanında GTSO Kadın Girişimciler Kurulu, TOBB Kadın Çalışmaları Raportörü ve TOBB Genel Kurul Delegesi unvanlarını da almış oldu. Nurcan Akca; “Gerek ilçemiz gerek Bursa’mız için kadın odağında çok özel projeler için TOBB ve GSTO bünyesinde yönetim kurulundaki arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyor. Kadınlarımıza nefes ve onların sesi olmak istiyorum.” dedi.

Nurcan Akca; ““Kadın girişimci nasıl olunur?” sorusu bana en çok sorulan sorulardan. Aslında kadın girişimci olmak için ekstra bir belge ya da unvan edinmek gerekmez. Kendini, bir işletme kurmak ve yarattığı markayı yükseltip değerli kılmak için hazır hisseden, bunun için uygun şartları sağlayabilen her kadın girişimci olabilir. Bu noktada kadınları girişimci olmaya iten bazı faktörlerden de söz etmek gerekir. Kadınların, işverenler tarafından daha az istihdam edildiği bilinen bir gerçektir. TÜİK verilerine göre, Türkiye’de 15 yaş üstü kadınların istihdam oranı 2022 yılında%29,3’tür. Hâl böyleyken birçok kadın için kendi işini kurmak neredeyse bir ihtiyaç durumuna gelir. Benzer bir etkiyi kadınların iş hayatında karşılaştığı cam tavan sendromu da yaratır. Bir noktadan sonra daha ileriki pozisyonlara geçme konusunda karşılaşılan engelleri ifade eden bu sendrom, kadınların psikolojik ve ekonomik bağımsızlıklarını elde etme isteklerini tetikler. Bunu hisseden bir kadın girişimci şirket açmak için aradığı motivasyonu daha rahat bulur.” dedi.

WhatsApp Image 2023-11-13 at 13.19.08

WhatsApp Image 2023-11-13 at 13.19.08 (2)

“Kadın Girişimciliğe Nasıl Başvurulur?”

Nurcan Akca; “Kadınlar için girişimcilik, sadece belli bir kurumun çatısı altında yürütülebilecek bir süreç değildir. Kendini işini kuran her kadın bu sıfat ile anılmayı hak eder. Dolayısıyla doğrudan kadın girişimciliğine başvuru gibi bir işlemden söz etmek mümkün değildir. Fakat isteğe bağlı olarak Türkiye Kadın Girişimciler Derneği gibi kuruluşlara kayıt olunabilir. Bunun yanında kadınlar, KOSGEB tarafından verilen Girişimci Belgesi’ni de alabilir. Bu belgeyi almak için kurum tarafından verilen eğitimlere katılmak gerekir. Bu eğitimler, genel olarak online ya da klasik şekilde düzenlenir. Girişimci Belgesi almak için KOSGEB tarafından verilen eğitimleri tamamlamanız gerekir. Eğitimler, kendi içlerinde iki seviyeye ayrılmış durumlardır. İlk aşama, Geleneksel Girişimcilik Eğitimi olarak isimlendirilir. Bu aşamayı tamamlamanızın ardından 3 ay içinde İleri Girişimci Eğitimine de katılarak belgeyi almaya hak kazanabilirsiniz. Sürecin tamamlanmasının ardından belgeniz, e-Devlet üzerinden erişilebilir hâle gelir. KOSGEB’in sunduğu desteklerden yararlanmayı planlıyorsanız öncelikle bu belgeyi almanız bir zorunluluktur.

Kadınlar, istedikleri her alanda faaliyet gösterip önemli başarılara imza atabilir. Kadın girişimcilik projeleri arasında öne çıkanlar genellikle şu alanlara yöneliktir:

Satış ortaklığı
Dekorasyon hizmetleri
Freelance işler
Etkinlik ve organizasyon
Uzmanlık alanlarında verilecek danışmanlıklar
Takı tasarım ve üretimi
Tekstil ve aksesuar
E-ticaret
Son dönemde büyük gelişim gösteren e-ticaret, kadın girişimciler için oldukça geniş bir potansiyel taşır. Kadın girişimcilere devlet desteği veren kurumlar arasında ilk akla gelen KOSGEB’dir. Kurum; iş yeri kurmadan önce 50.000, kurulduktan sonra ise 100.000 TL kredi vermektedir.  KOSGEB’in sunduğu destekler bununla da sınırlı değildir.30 yaş altı kadınlar, 100.000 TL’lik faizsiz kredi fırsatından yararlanabilir. Ustalık belgesine sahip olunarak açılan iş yerlerinin, 1 yıl faaliyet göstermelerinin ardından alabilecekleri faizsiz kredinin tutarı ise 225.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Kadın girişimcilere destek veren diğer kurumlar şunlardır:

İstanbul'da işletmelere KDV denetimi İstanbul'da işletmelere KDV denetimi

Kadın girişimcilere hibe desteği sunan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu
KADİGER
AKAGİM
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu
Kredi Garanti Fonu
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı
Bu kurumlar dışında birçok bankada kadın girişimcilere uygun şartlarla kredi imkânı sağlar.  Kadın girişimciler, KOSGEB’in sağladığı destekten yararlanabilmek için bazı şartları yerine getirmelidir. Söz konusu şartlar şunlardır:

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Programı’na kayıt yaptırmak
En az 18 yaşında olmak
Bizzat ya da online olarak KOSGEB’e bu konuda başvuruda bulunmak
Sunulan desteklerden yararlanmak için gerekli şartlar, kurumdan kuruma farklılık gösterebilir. Bu konuda bilgi almak için ilgili kurumların internet sitelerine göz atabilirsiniz. Bunlarla ilgili detaylı bilgileri GSTO Başkanlığından alabilir formları isteyebilirsiniz. Kadınlarımızın ekonomik özgürlüklerini her sektörde kazanabilmeleri için elimizden gelen tüm özveriyi göstermeye hazırız.” dedi.

Editör: Habererk Com