Bülten şu şekilde:

TÜRKİYE'NİN SAVUNMA-GÜVENLİK-DIŞ POLİTİKASINI İLGİLENDİREN DÜNYADAKİ ÖNEMLİ  GELİŞMELER

TÜRKİYE:

Dışişleri Bakanlığı açıkladı:

"Güney Kafkasya’da kalıcı barış ve istikrarın tesisine yönelik olarak Sayın Cumhurbaşkanımız ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev tarafından önerilen 3+3 formatındaki bölgesel işbirliği platformunun ilk toplantısı 10 Aralık 2021 tarihinde Moskova’da düzenlenecektir. Azerbaycan, Ermenistan, RF (Rusya Federasyonu) ve İran’ın Dışişleri Bakan Yardımcıları düzeyinde katılacakları toplantıda ülkemizi Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal başkanlığındaki heyetimiz temsil edecektir." (@TC_Disisleri)

Sudan'da önceki gün kaçırılan iki Türk vatandaşı operasyonla kurtarıldı.

Sudan'da, Türk elektrik üretim firması adına çalışan bir mühendis ile bir idari personel kaçırılmıştı.(Middle East News)

Terör Gündemi 

İçişleri Bakanlığı, ikna çalışması sonucu, 5 örgüt mensubunun daha güvenlik güçlerine teslim olduğunu açıkladı.

Pençe-Yıldırım operasyon bölgesinde teröristlerin saldırısı sonucu 3 asker şehit oldu. Bölgede düzenlenen hava harekatında 6 PKK’lı terörist etkisiz hale getirildi.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Yıldırım operasyon bölgesinde 3 Türk askeri PKK saldırısı sonucunda hayatını kaybetti.

AVRUPA:

AB ülkeleri 40 bin Afgan'ı kabul edecek

AB Komisyonu'nun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, AB Adalet ve İçişleri Bakanları toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, söz konusu kararın etkileyici bir dayanışma örneği olduğunu söyledi. "Bu, aynı zamanda düzensiz göçü de engellemek ve AB'ye yasal girişlere yatırım yapmak için bir adım." diyen Johansson, toplam 40 bin Afgan'ı kabul edecek 15 üye ülkenin hangileri olduğunu belirtmedi. ( TRT Haber)

İngiltere Putin'i uyardı: Ukrayna'yı işgal etmeyin

İngiltere savunma bakanı Perşembe günü Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'i Ukrayna üzerindeki uçurumun eşiğinden geri çekmeye çağırdı ve Rusya'nın güçlerinin komşusunu işgal etmesi halinde uzun vadeli ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı. Savunma Bakanı Ben Wallace, "Rusya'nın Ukrayna'nın egemenliğini tehdit edecek herhangi bir eylemi sadece ciddi sonuçlar doğurmakla kalmayacak, aynı zamanda Rusya için uzun süreli sonuçlar doğuracaktır" dedi. (Reuters)

Fas ve İngiltere arasında stratejik diyalog turunun üçüncü oturumu düzenlendi

İki bakan, Londra’da düzenlenen görüşmede ‘siyasi diyalogu güçlendirmek, ekonomik ilişkileri ve güvenlik iş birliğini derinleştirmek ve insani ve kültürel ilişkileri geliştirmek’ doğrultunda, iki ülke arasında stratejik ortaklık kurma ortak vizyonlarını yinelediler. (Şarkul Avsat)

NATO, Rusya'dan Ukrayna ihtilafındaki gerilimi azaltmasını talep ediyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Berlin merkezli Friedrich-Ebert Vakfı'na video bağlantısı aracılığıyla yaptığı açıklamada, "Rusya'yı (Ukrayna ile) gerilimi azaltmaya ve niyetleri konusunda şeffaf olmaya çağırıyoruz" dedi. Rusya'nın bu sefer askeri güç kullanmayacağını, ancak Avrupa'da egemen ve bağımsız bir devletin - Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstereceğini umuyoruz" dedi.  NATO başkanı krizde “siyasi bir çözüm ihtiyacını” yineledi. (theasiatoday)

Almanya, Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesi halinde bir bedel ödeyeceği konusunda uyardı

Almanya dışişleri bakanı Perşembe günü Rusya'yı komşu Ukrayna'ya karşı herhangi bir militarist harekette bulunursa “yüksek siyasi ve ekonomik bedel” ödeyeceği konusunda uyardı. Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Ukrayna sınırına asker yığmış olan Rusya gibi düşman komşularla ilgilenirken ortak bir Avrupa tutumunu koordine etme gereğini vurguladı. (abcnews)

AB'den Hırvatistan'a Schengen onayı

AB İçişleri Bakanları Toplantısı'nda alınan kararı, AB dönem başkanlığını yürüten Slovenya'nın İçişleri Bakanı Ales Hoj duyurdu. Hoj, Hırvatistan'ın Schengen müktesebatının tümünü uygulamak için gerekli şartları yerine getirdiğine yönelik AB ülkelerinin mutabakata vardığını bildirdi. (Euronews)

Macron AB Dönem Başkanlığı Hedeflerini Açıkladı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 6 ay sürecek Fransız dönem başkanlığında, göç krizinden, Avrupa güvenliğine, iklim mücadelesinden ekonomiye pek çok alanda Fransa dönem başkanlığında gerçekleştirmeyi hedefledikleri reformları açıkladı. Macron, Avrupa'nın kendi kaderini belirleyecek duruma gelmesi için, "daha bağımsız, daha birlik içinde, sınırlarını daha iyi koruyan, daha insani ve sosyal, daha yeşil, daha operasyonel bir Avrupa" tanımladı. (VOA)

Ukrayna'nın üst düzey Ulusal Güvenlik Yetkilisi: Ukrayna sonuna kadar savaşacak

Ukrayna cumhurbaşkanlığı yönetiminin başkanı ve ulusal güvenlik danışmanı Andriy Yermak, Ukrayna'nın yeni bir Rus işgali durumunda “son damlasına” kadar savaşmaya hazır olduğunu söyledi. ABD'li mevkidaşı Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile son haftalarda birkaç kez görüşen Yermak, Ukrayna'nın yığınak sırasında müttefiklerinden "benzeri görülmemiş bir destek" gördüğünü söyledi. "Bu sözlerin somut eylemlere dönüştürülmesi önemli" dedi. (foreignpolicy)

Ukrayna ordusu, güçlerin Batı'nın yardımı olmadan Rusya'ya karşı pek şansı olmadığını duyurdu

Ukrayna askeri istihbarat servisi başkanı, ülkenin Batı'nın yardımı olmadan Rusya'nın kapsamlı bir saldırısını püskürtmek için "yeterli askeri kaynaklara" sahip olmadığını söyledi. General Kyrylo Budanov The New York Times'a verdiği demeçte, "Maalesef Ukrayna'nın bu aşamada objektif olması gerekiyor. Batılı güçlerin desteği olmadan başlarsa Rusya'nın tam ölçekli bir saldırısını püskürtmek için yeterli askeri kaynak yok." (thehill)

ORTADOĞU:

İran'a karşı savaş planı hazırlığında İsrail, ABD'den havada yakıt ikmali yardımı istiyor

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz Amerikalı yetkililerle İran hakkında görüşmek ve yeni bir nükleer anlaşma hakkında konuşmak üzere Washington'dayken, İsrail savunma kaynakları, askeri saldırılarla ilgili herhangi bir kararın alınmadığını vurgularken, Breaking Defense'e, İran'la devam eden nükleer görüşmelerin tamamen kesilmesi ve İsrail'in askeri müdahaleye mecbur kalması durumunda Amerikan havada yakıt ikmali yeteneklerinin güvence altına alınabileceği konusunda umutlu olduklarını söylüyor. (Breakingdefense)

Pakistan Talibanı suçlayarak ateşkesi uzatmayı reddetti

Pakistan Talibanı (TTP), Pakistan hükümetini mahkumların serbest bırakılmaması da dahil olmak üzere bir ay süren ateşkes sırasında verilen çeşitli sözleri yerine getirmemekle suçlayarak ateşkesi uzatmayı reddetti.

Uluslararası Koalisyon Irak’tan çekildi

Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım Araci, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine bağlı muharip kuvvetlerin Irak'taki görevinin sona erdiğini ve çekildiğini duyurdu.(Middle East News)

Suriye Kısa Kısa

TSK, Münbiç’in kuzeyindeki Küçük Tokhar hattında bulunan terör örgütü YPG/PKK mevzilerini topçu atışları ile vurdu. Yerel Kaynaklara göre 6 terörist etkisiz hale getirildi ve teröristlere ait 4 araç imha edildi.

Ensar Ebu Bekir el-Sıddık Tugayı olarak bilinen terörist cihatçı grubun İdlib'deki Kafriya kavşağı Ma'arrat Misrin yakınında patlayıcı bir cihazla gerçekleştirdiği saldırı sonucu 3 Türk askeri şehit oldu.

SOHR gözlemcileri, kimliği belirsiz silahlı kişilerin Dera'nın doğusundaki Kharba-Maaraba kasabaları arasındaki yolda Rus destekli Beşinci Kolordu'nun bir üyesini vurarak öldürdüğünü bildirdi. Lajat bölgesinden olan üye, Beşinci Kolordu'nun Sekizinci Tugayı komutanına yakındı.

SOHR gözlemcileri Deraa ilinde birkaç saat içinde iki suikast olduğunu bildirdi. Enkhel belediye başkan yardımcısı, kuzey Dera kırsalındaki belediye meclisi binasını basan kimliği belirsiz silahlı kişiler tarafından vurularak öldürülürken, eyaletin batı kesiminden sorumlu Daraa Merkez Komitesi üyesi de Tel Shihab'da kimliği belirsiz kişilerce vurularak öldürüldü.

Tahrir al-Sham, aktivistlerin ve medya çalışanlarının 12 Birleşmiş Milletler yardım aracının İdlib vilayetine girişini videoya almasını engelledi.

İşgal altındaki Golan yakınlarında rejimin "Askeri Güvenlik" güçlerinden bir liderin aracına bombalı saldırı düzenlendi.

Rejim güçleri Jabal Al-Zawiyah'ı top mermileriyle vurdu.

Müzakere komitesinin lideri Nashat al-Ta'miya: “Amerikan-Rus mutabakatıyla Suriye'deki savaş sona erecek... ve anayasa komitesi ancak bir geçiş yönetim organı kurarak başarılı olacak.”

AFRİKA

BM’nin bölgedeki misyonu olan MINUSMA'ya bağlı askeri birlikler Mali'nin orta bölgesinde saldırıya uğradı

BM Barış Gücü bünyesindeki Togolu askerlerin lojistik konvoyu, Mopti bölgesindeki Bandiagara yakınlarında el yapımı patlayıcı ile hedef alındı.(Middle East News)

Sisi ile İsrail Dışişleri Bakanı bir araya geldi

Mısır Cumhurbaşkanlığı: Sisi, İsrail Dışişleri Bakanı ile Mısır'ın Gazze'yi yeniden inşa etme ve Filistin ile İsrail tarafları arasında gerilimin patlamasını önleme çabalarını gözden geçirdi.(Middle East News)

Uganda ve Kongo kuvvetleri doğu DRC'de taarruz operasyonlarına devam ediyor

Demokratik Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki BM barış gücü askerleri, geniş ulusun doğusunu rahatsız eden silahlı gruplara karşı ortak operasyonları kolaylaştırmak için ülkenin silahlı kuvvetleriyle bir anlaşma imzaladı. "Ortak operasyonlar için yönergeler", Kongo ordusunun bilindiği gibi BM misyonu MONUSCO ve FARDC tarafından operasyonların gerçekleştirilmesine yönelik prosedürleri belirledi.(AFP)

Etiyopya Başbakanı savaş alanından Addis Ababa'ya döndü

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Çarşamba günü yaptığı açıklamada, hükümet yanlısı güçlerin Tigrayan isyancılara karşı mücadelelerinde büyük ilerlemeler talep etmesinin ardından savaş alanından Addis Ababa'ya döndüğünü söyledi. Pazartesi günü hükümet, Abiy yanlısı güçlerin, 13 aylık savaşın son dönüşü olan stratejik Dessie ve Kombolcha kasabalarını geri aldığını söylemişti.(Africa News)

Burkina Faso: Cumhurbaşkanı Kabore, Başbakan'ın istifasını kabul etti

Burkina Faso hükümeti, halkın Batı Afrika ülkesini her hafta rahatsız eden ve tekrarlayan cihatçı saldırılarla mücadele edemediğini kınayan protestoların ardından Çarşamba gecesi istifa etti. Burkina Başbakanı Christophe Joseph Dabiré Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Roch Marc Christian Kabore'ye istifa mektubu sundu ve istifa mektubu kabul edildi.(Africa News)

5.ASYA/PASİFİK

Ermenistan, Azerbaycan'ın bir bölgedeki askeri mevzilerini yoğun bir şekilde bombaladığını duyurdu

Ermenistan Savunma Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, Azerbaycan'ın Ermenistan'ın Gegharkunik eyaletindeki askeri mevzilerini yoğun bir şekilde bombalamaya başladığını söyledi. Ermenistan ve Azerbaycan, Rusya'nın geçen yılki bir savaştan bu yana yaşanan en ölümcül çatışmanın ardından çatışmadan geri adım atmalarını istemesinin ardından 16 Kasım'da sınırlarında ateşkes konusunda anlaşmıştı. (Reuters)

Afganistan Kısa Kısa

Cevzcan'daki Afganistan güvenlik görevlileri, o ilin Qarqin ilçesindeki Kalft ticari limanını daha iyi korumak için yeni kuvvetler konuşlandırdı. Yetkililere göre, kamu tesislerini korumak ve insanları sakinleştirmek Afganistan güçlerinin öncelikleri arasında yer alıyor.

ABD:

Biden, ABD'nin Ukrayna'ya "sarsılmaz" desteğini yineledi

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Biden Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik "saldırgan" tavırları konusunda ABD ve Avrupalı müttefiklerinin endişelerini dile getirdi. Rusya'nın askeri müdahalesini ilerletmesi durumunda ABD ve Avrupalı ortaklarının Rusya'ya yönelik güçlü ekonomik yaptırımlar ve diğer önlemler getireceğini kaydeden Biden, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne olan "sarsılmaz desteğini" yineledi. Beyaz Saray Başkan Biden’ın Ukrayna’nın NATO üyesi olma arzusuna destek verdiğini kaydetti. (TRT Haber, VOA)

Biden'ın Zelensky ile yapacağı görüşmenin ardından Bükreş Dokuzunun liderleriyle görüşecek 

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Biden'ın Zelensky ile yapacağı görüşmenin ardından Rusya Federasyonu ve Ukrayna çevresindeki durumu Bükreş Dokuzunun liderleriyle görüşeceği belirtildi. Joe Biden, ABD ve NATO'nun Rusya Federasyonu'na güvenlik garantisi sağlama olasılığı konusunu incelemeyi planladığını söyledi.

Pentagon'dan Irak açıklaması

ABD'den Irak’ta muharip misyonunun sonlandırılmasına ilişkin Amerikan ordusunun bu ülkede konuşlu asker ve ekipmanında herhangi bir değişiklik olmadığını, misyonun sadece tavsiye ve destek olarak değiştiği açıklaması geldi. Kirby, ayrıca Amerikan güçlerinin de bir süredir zaten bu ülkede muharip bir misyondan ziyade tavsiye ve destek amaçlı çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

ABD Başkanının yine Putin karşısında pasif kaldığı eleştirilerine açıklama geldi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna konusunda Rusya ile herhangi bir anlaşmaya girmediğini veya herhangi bir taviz vermediğini söyledi.

Washington’da İran Gündemi Hız Kazandı

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz ile Washington’da biraraya geldi. Görüşmede taraflar İran’ın nükleer ilerlemesiyle ilgili güçlü kaygılarını dile getirdi. Reuters haber ajansına göre İsrail görüşmede İran’ın bölgesel saldırganlığının ve nükleer hedeflerinin önlenmesi için ortak askeri hazırlık amacıyla diyaloğun arttırılmasını talep etti. (VOA)

ABD'nin Irak'taki Savaş Misyonu Sona Erdi

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun muharebe misyonunun sona erdiği, ülkede kalan tüm askerlerin eğitim ve danışmanlık rolünü üstleneceği açıklandı. Koalisyon güçlerinin komutanı Amerikalı Tümgeneral John W. Brennan, yaptığı yazılı açıklamada, "Muharebe rolümüzü sonlandırırken Irak Cumhuriyeti'nin daveti üzerine Iraklı güvenlik güçlerine danışmanlık yapmak, yardım etmek ve olanaklar sağlamak için burada kalmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. (@CJTFOIR)

ABD, küresel fiyatlar üzerindeki etkiden korkarak Rusya'ya yönelik enerji yaptırımlarını şimdilik erteleyecek 

Üç ABD'li yetkili CNN'e verdiği demeçte, Biden yönetiminin Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etme yönünde hareket etmesi halinde Rusya'ya karşı birden fazla sert yaptırım uygulaması için seçenekler hazırladığını, ancak enerji yaptırımlarının küresel ekonomi ve yerel benzin fiyatları üzerindeki etkisi göz önüne alındığında son çare olabileceğini söyledi. Yetkililerden biri, "Bunu bir seçenekler menüsü olacak şekilde yapmaya çalışıyoruz. O menüdeki her şeyi bir anda yapmayacağız. Gerekirse enerji kısmı daha uç bir seçenek. Bunu ilk dilimde görmüyorum. Her zaman her şeyi arka cebinizde tutmak istersiniz" dedi. (CNN)

ABD ve İsrail, İran senaryosu için askeri tatbikatları görüşecek

Üst düzey bir ABD'li yetkili Reuters'e verdiği demeçte, ABD ve İsrail savunma şeflerinin Perşembe günü, diplomasinin başarısız olması ve ülkelerinin liderlerinin talep etmesi halinde İran'ın nükleer tesislerini yok etmek için en kötü senaryoya hazırlanacak olası askeri tatbikatları görüşmeleri bekleniyor dedi. 

ABD, BAE bankalarını ve firmalarını Tahran'la iş yapmamaları konusunda uyararak İran yaptırımlarını sıkılaştıracak

ABD, Tahran'la iş yapan ve yaptırımlara uymayan bankalara uyarıda bulunmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri'ne üst düzey bir heyet gönderiyor. Wall Street Journal'a göre heyet, petrokimya şirketleri ve Tahran'la milyarlarca dolarlık iş yapan diğer özel firmalarla da görüşecek. Bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Reuters'e ABD'nin uyumsuzluk kanıtı olduğunu ve yaptırımlar veya cezalar olabileceğini söyledi. BAE'den konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı. (Wall Street Journal, Reuters, timesofisrael)

RUSYA :

Moskova’dan Yunanistan’a: Türkiye bize daha yakın

Yunanistan’daki ANT-1 televizyon kanalına konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Yunan gazetecinin “Yunanistan ile Türkiye’nin Rusya ile olan ilişkisini 10 üzerinden değerlendirecek olursanız taraflara kaç puan verirsiniz” sorusuna “İkili ilişkileri 10 üzerinden değerlendirmem gerekirse Türkiye ile 7, Yunanistan ile ilişkilerimiz ise 6 puanı hak ediyor” cevabını verdi. Açıklamasının devamında Yunanistan’ın bu durumdan üzülmemesi gerektiğini de belirten Peskov, “Bugün durum bu. Ancak Rusya ile Yunanistan arasında ilişkilerin daha ileri düzeye taşınması için ciddi bir potansiyel var. Zamanında kaybedilen ilişki potansiyelimiz telafi edilebilir” dedi. (Hürriyet)

“Donbass'taki durumu zorla çözmeye yönelik her türlü provokasyonlarını bastırılacağız”

Rusya Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov, Ukrayna'nın doğusundaki durumun tırmandığını, ancak Kiev yetkililerinin Donbass'taki durumu zorla çözmeye yönelik her türlü provokasyonlarının bastırılacağını söyledi.

‘Donbass' savaş gemisinin Kerç Boğazı’na doğru ilerlemesi üzerine;

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Ukrayna filosuna ait 'Donbass' savaş gemisinin Kerç Boğazı’na doğru ilerlediğini ve yön değiştirme taleplerine uymadığını duyurdu.

Yapılan açıklamada, "9 Aralık 2021 tarihinde, saat 09.12’de Ukrayna Deniz Kuvvetleri’ne ait ‘Donbass’ kontrol gemisi, Mariupol limanından kalkarak Kerç Boğazı yönünde harekete geçti" denildi. “rüsefer güvenliğini tehdit ediyor"

FSB, Ukrayna’nın, savaş gemisinin Kerç Boğazı’ndan geçişi için Rusya’ya izin başvurusunda bulunmadığını kaydetti.

Ukrayna gemisine eşlik eden Rus kıyı koruma gemisinin, saat 13.45’te, Rusya mevzuatına uyulması gerektiği ihtarında bulunduğu ifade edilen açıklamada, “Kerç Boğazı’ndan geçişin planlanmadığı yanıtı alındı” ifadesi yer aldı.

Açıklamada, "Halihazırda ‘Donbass’ gemisi Kerç Boğazı’na 18 mil mesafede bulunuyor. Yön değiştirme taleplerine uymuyor. 

Rusya Federal Güvenlik Servisi FSB, Kerç Boğazı’na yaklaşan geminin rotasını değiştirdiğini açıkladı.

Ukrayna Savunma Bakanı “Rusya'dan gelen bir bilgi saldırısı ve manipülasyon”

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Ukrayna filosuna ait 'Donbass' adlı savaş gemisinin Kerç Boğazı’na doğru ilerlediğini ve yön değiştirme taleplerine uymadığını duyurdu. Ukrayna Savunma Bakanı Reuters'e verdiği demeçte, Rusya'nın Azak denizindeki Ukrayna gemisi hakkında yaptığı açıklamaların "Rusya'dan gelen bir bilgi saldırısı" ve manipülasyon olduğunu söyledi. Not: Ukrayna'nın uzun süredir Kerç Boğazını kullanmasına izin verilmiyordu.

Rusya Genelkurmay Başkanı Gerasimov:

Yasadışı silahlı gruplar etki alanlarını genişletme planlarından vazgeçmediler.  Ve bu, ABD'nin ve Suriye'deki bazı diğer ülkelerin gayri meşru askeri varlığıyla kolaylaştırılıyor. Bu da teröristlere karşı mücadelenin etkinliğini azaltıyor.

Kiev yetkililerinin Donbass'taki durumu zorla çözmeye yönelik her türlü provokasyonu bastırılacaktır.(Middle East News)

Dünya Basınından

FAZ, (Almanya): Batı, Rusya'yı uluslararası dolar sisteminden nasıl kesebilir? Deneyimler gösteriyor ki ABD Rusya'yı SWIFT'den koparırsa, herkesi vuracak.

American Thinker (ABD): Ukrayna üzerinde bir nükleer savaşa hazır mısınız? ABD, Rusya'yı Üçüncü Dünya Savaşı'na doğru itiyor.

Polskie Radio, (Polonya): Rusya kendini güçlü ve öngörülemeyen bir oyuncu olarak gösteriyor.

Der Spiegel (Almanya): Yeni başbakan Olaf Scholz, Rusya'nın Ukrayna meselesiyle ilgili “tarih kitaplarını karıştırmaması” gerektiğini ima etti. Ona göre, Ukrayna ile ortak geçmişimiz yok gibi görünüyor ve bir argüman değil.

Parlamentní listy, (Çekya): Profesör Kreichi: “Rusların Ukrayna'yı işgali mi? Başka birinden korkuyorum. Asıl sorun Ukrayna'nın Donbas'a saldırısı ile başlayacak.

The Independent (İngiltere): Rusya, Ukrayna ve Beyaz Rusya, SSCB'yi 30 yıl önce öldürdü.

The Babylon Bee, (ABD): Biden Rusya'yı uyardı: Ukrayna'yı işgal ederseniz Amerika kaçacak ve 86 milyar dolarlık silahı bırakıp gidecek.

Editör: TE Bilişim