ABF Genel Kurulu: Asimilasyona karşı mücadele ve temel talepler vurgulandı
Alevi Bektaşi Federasyonu'nun (ABF) 11. Olağan Genel Kurulu, 24-25 Mayıs tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirildi. Genel kurulda, 29 Mayıs 2022'de seçilen Genel Başkan Mustafa Aslan'ın görevine devam etmesi kararı alındı. Toplantının sonuç bildirgesi, ABF'nin sosyal medya hesabından kamuoyuyla paylaşıldı.
Sonuç bildirgesinde, AKP-MHP hükümeti döneminde artan doğa tahribatı, Alevi ziyaret yerleri ve köylerine yönelik maden tehditleri, su kaynaklarının madenlere tahsisi ve kutsal sayılan canlılara yönelik saldırılara karşı mücadele verilmeye devam edileceği belirtildi. Ayrıca, Cumhuriyet öncesi ve sonrasındaki iktidarların Alevilere yönelik inkar politikalarının devam ettiği, bugün de yasal ve anayasal hakların gasp edilmeye çalışıldığı vurgulandı. Gözaltı ve tutuklamaların insan hakları ihlali olduğu ifade edildi ve barış söylemlerinin, Alevilerin katliam tarihlerinin kardeşlik referansı olarak kullanılmasıyla gölgelendiği belirtildi.
Bildirgede, Alevi Bektaşi Cemevi Başkanlığı'na karşı durulmasının genel kurul tarafından görev olarak benimsendiği ifade edildi. Alevilerin tekçi politikalarla çeşitliliğinin yok edilmeye çalışıldığı, Aleviliğin özünün içeriden bozulmaya çalışıldığı belirtilerek, bu dönüştürme çabalarına karşı etkin mücadele verilmesi gerektiği vurgulandı. Suriye'de HTŞ çetelerinin Alevilere uyguladığı soykırım ve Colani'nin savaş ve soykırım suçlusu olarak yargılanması gerektiği dile getirildi. Zorunlu din derslerinin indirilmesi, ÇEDES benzeri projeler ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın okullara imamlar yerleştirmesiyle Alevilere ve farklı inançtaki çocuklara din anlayışının dayatıldığı belirtildi. Bu durumun şeriat rejiminin eğitim müfredatı ile aynı noktaya getirildiği ifade edildi.
Dersim, Maraş, Çorum, Sivas, Gazi, 1 Mayıs katliamları ile yüzleşme mücadelesinin süreceği, 2 Temmuz Sivas Madımak katliamında zaman aşımının olmaması ve katillerin serbest bırakılmaması gerektiği belirtildi. Eşit yurttaşlık hakkı, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kapatılması, zorunlu din derslerinin kaldırılması, Madımak otelinin utanç müzesi olması, Cemevleri'nin Anayasa'da ibadethane olarak tanımlanması, Alevi-Bektaşi dergahlarının Alevilere iade edilmesi, Alevi köylerine cami yapılmaması gibi taleplerden vazgeçilmediği vurgulandı. Alevi Bektaşi Cemevi Başkanlığı, ÇEDES ve Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli eğitim sistemine karşı ortak mücadele verilmeye devam edileceği belirtildi.
Kaynak:ANKA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.