Habererk / Özel Haber

Ulaş Bardakçı 50.yıl önce bugün evinin arka kapısından kaçmaya çalışırken Üvez Sokak'ta emniyet güçleriyle girdiği silahlı çatışmada öldürülmüştü.

Sosyal medyada ‘#UlaşBardakçı’ etiketiyle başlatılan kampanyada Ulaş Bardakçı anıldı.

Ulaş Bardakçı’nın terör eylemleri bilinmeden veya umursanmadan yapılan paylaşımlar tepki çekti.

CHP’Lİ POLİTİKACILARIN TEPKİ ÇEKEN ULAŞ BARDAKÇI PAYLAŞIMLARI!

Merkez parti olduklarını iddia eden ayrıca Milliyetçi ve muhafazakar kesimle barışacaklarını dile getiren CHP’liler birçok terör eyleminde ismi geçen Ulaş Bardakçı’yı andıkları görüldü.

Bu paylaşımlar tepkilere neden oldu.

İşte o paylaşımlar:

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır:

“Hele ulaşa ulaşa,

Ulaş benzer idi güneşe,

Ulaş kardaş can veriyor,

Yüreğim düştü ateşe…

68 kuşağının ve devrimci hareketin önderlerinden #UlaşBardakçı'yı saygı ve rahmetle anıyorum.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba:

“1968 kuşağının ve devrimci hareketinin sembol isimlerinden #UlaşBardakçı'yı saygıyla anıyorum.”

CHP’li Fikri Sağlar:

“Ulaş benzerdi güneşe... 19 Şubat 1972'de katledilen 68 kuşağının devrimci liderlerinden Ulaş Bardakçı'yı saygıyla anıyorum.”

CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek:

“Türkiye Devrimci Hareketi’nin öncülerinden #UlaşBardakçı ’yı, katledilişinin 50.yılında saygıyla anıyorum.

Canlarını ortaya koyarak ‘Bağımsız Türkiye’ hedefine yürüyen yoldaşlarımızın haklı mücadelesi günümüzde çoğalarak devam etmektedir, edecektir.”

Cumhuriyet Halk Partisi Sivas Milletvekili Ulaş Karasu:

“Katledilişinin 50. yılında 68 kuşağı devrimci gençlik önderlerinden #UlaşBardakçı’yı saygıyla anıyorum.”

ULAŞ BARDAKÇI’NIN TERÖR EYLEMLERİNİ BİLAL’E ANLATIR GİBİ ANLATIYORUZ!

Wikipedia’da bile yer alan bilgiler terör eylemlerinin Ulaş Bardakçı’nın etkisiyle gerçekleştiğini ortaya koydu.

İşte o bilgiler:

Türkiye'de 12 Eylül 1980 Darbesi'ne giden süreçte, 1979 yılının 19 Şubat'ında, Marksist-Leninist militanlar bir dizi saldırı gerçekleştirmiştir. Kartal'da eski MHP ilçe başkanı, Ankara'da bir polis, Adana'da bir öğrenci, Mersin'de ve Tarsus'ta sağ görüşlü iki kişi öldürülmüştür. Bursa'da TOFAŞ'ın buhar santrali havaya uçurulmuş, İstanbul'un çeşitli yerlerine 30 bombalı pankart asılmış; Eskişehir'de MHP, Ülkücü Gençlik Derneği ve Tabipler Odası binaları bombalanmış, Kars'ta vali konağı dâhil dört yere bomba atılmıştır.

Milliyetçi camiaya yakınlığıyla bilinen turkulak.com.tr ‘de yer alan sol terör örgütleri listesindeki THKP/C KÖKENLİ ÖRGÜTLER THKP/C (Türkiye Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi) ‘de ismi geçen Ulaş Bardakçı:

Mihri Belli’nin görüşlerini eleştiren Mahir Çayan ve arkadaşları bu gruptan ayrılarak THKP/C’nin ilk tohumlarını attılar.

Mihri Belli ve grubunda meydana gelen bu ayrışmalarla birlikte Türkiye’de illegal alandaki oluşumların temelleri böylece atılış oldu. DEVGENÇ her ne kadar gençliği büyük oranda örgütlediyse de legal bir kuruluş olması, mücadelesini düzen içerisinde yapması, onun kuruluş özüne ters düştüğü ve bu yolla Marksist-Leninist bir devrimin ortaya konulamayacağı ileri sürülmüştür. Bu yüzden DEV-GENÇ içerisinde farklı oluşumlar meydana gelmeye başlamıştır. 1969 yılı kışında, içerisinde Mahir ÇAYAN, Yusuf KÜPELİ, Hüseyin CEVAHİR, İlhami ARAS, Ulaş BARDAKÇI, İrfan UÇAR ve Münir Ramazan AKTOLGA’nın bulunduğu grup illegal bir örgütlenme oluşturma konusunda bir araya gelerek aralarında kesin olmayan bir işbölümü yapmışlardır. Bu kişiler, Türkiye’de devrimci hareketin Marksist-Leninist bir partiye bağlı olarak yürütülmesi gerektiğini ileri sürmüşlerdir. Bu oluşuma daha sonradan Bingöl ERDUMLU ve Necmettin GİRİTLİOĞLU da katılmıştır. 1970 yazında oluşturulan bu illegal yapı içerisinden Mahir ÇAYAN, Yusuf KÜPELİ, Münir Ramazan AKTOLGA ve Ulaş BARDAKÇI örgütlenmenin alt yapısını sağlamak amacıyla görev paylaşımı yaparak Anadolu’ya dağılmışlardır. Böylece THKP/C örgütünün ilk temelleri atılmıştır. Bu arada oluşturulan bu yapı, devrimin ancak silahlı bir mücadele yoluyla gerçekleşebileceğini net bir teorik altyapı ile çizen ilk hareket olması bakımından önemlidir. 17 Ekim 1970 tarihinde yapılan Türkiye Devrimci Gençlik Federasyonu kongresinde, Ertuğrul KÜRKÇÜ’nün genel başkanlığa seçilmesiyle TİP çizgisini savunan kişiler ayırt edilerek DEV-GENÇ içerisinden uzaklaştırılmış ve Mahir ÇAYAN ve arkadaşları fiilen federasyonu yönetmeye başlamışlardır. 1970 yılı Aralık ayında Ankara Küçükesat’ta yapılan bir toplantıyla THKP/C’nin 11kişilik geçici genel komitesi oluşturuluştur. Bu genel komiteden de üç kişilik bir merkez komite seçilmiştir. Genel Komite, Mahir CAYAN, Ulaş BARDAKÇI, Ertuğrul KÜRKÇÜ, Yusuf KÜPELİ, Münir Ramazan AKTOLGA, Hüseyin CEVAHİR, Bingöl ERDUMLU, Ziya YILMAZ, Sina ÇILADIR, Orhan SAVAŞÇI’dan oluşuyordu. Bu komiteden Mahir CAYAN, Münir Ramazan AKTOLGA ve Yusuf KÜPELİ merkez komite üyeliğine seçilmiştir. Örgüt adına Kurtuluş dergisi çıkartılmaya başlandı. Bu yüzden bu gruba Kurtuluşçular da denilmiştir. 1971 yılı Kasım ayında İstanbul Maltepe Cezaevinden Mahir Çayan, Ulaş Bardakçı ve Ziya Yılmaz la THKO’lu Ömer Ayna ve Cihan Alptekin isimli şahıslar cezaevi altından tünel kazarak kaçmışlardır. Bunu Yusuf Küpeli ve Münir Ramazan Aktolga’nın partiden ihracı izledi. Firardan sonra ger-çekleştirilen operasyonlarda 19 Şubat 1972’de Ulaş Bardakçı çıkan silahlı çatışmada öldürüldü.

Editör: TE Bilişim