Eğitim-İş'ten üniversiteler için alarm: 'Tarihin en ağır kuşatması altında'
Eğitim-İş Sendikası İstanbul 6 No’lu Üniversiteler Şubesi Başkanı Şenol Güzel, Yıldız Teknik Üniversitesi önünde yaptığı basın açıklamasında Türkiye’deki üniversitelerin tarihinin en ağır kuşatması altında olduğunu duyurdu. Güzel, bilim, özgür düşünce ve akademik liyakatin gasp edildiği bu durum karşısında üniversiteleri kurtarmak için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.
Yükseköğretimin ciddi bir ticarileşme ve siyasallaşma süreci yaşadığını belirten Güzel, üniversitelerin rant üreten kurumlara dönüştürüldüğünü, akademik kadroların bilimsel liyakate değil siyasi sadakate göre şekillendiğini ve gençlerin nitelikli eğitimden, akademisyenlerin ise özgür bilim üretme ortamından mahrum bırakıldığını söyledi. 208 üniversite bulunduğunu ve birçok vakıf üniversitesinin kampüsü olmadığını, bu yapıların ticarethane gibi işletildiğini, reklam bütçelerinin AR-GE harcamalarını geçtiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı tarafından yapılan rektör atamalarını eleştiren Güzel, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararına rağmen 56 üniversiteye anayasaya aykırı şekilde rektör atandığını, bunun üniversite özerkliğine açık bir saldırı olduğunu ifade etti. 2025 yılı için devlet üniversitelerine ayrılan 487 milyar TL bütçenin yetersiz olduğunu, aynı yıl Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 130 milyar TL bütçe aldığını ve bu durumun ülkenin bilime değil itaate yatırım yaptığını gösterdiğini belirtti. Güzel, idari ve teknik personelin ayrımcılığa uğradığını, görevde yükselme sınavlarının düzensiz yapıldığını, öğrencilere yönelik baskıların arttığını ve YÖK'ün kaldırılması, üniversitelerin özerk hale getirilmesi gerektiğini dile getirdi. Hukuksuzlukları yargıya taşıyacaklarını ve mücadeleye devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Kaynak:ANKA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.