KESK'ten Bakanlık önünde eylem: Giyim yardımı ve SZC TV kararı protesto edildi
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri, 28 Mayıs 2025 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde bir araya gelerek, ağustos ayında başlayacak toplu iş sözleşmesi görüşmelerine yönelik ilk eylemlerini gerçekleştirdi. Eyleme, Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM), Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ve Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (TARIM ORKAM SEN) üyeleri de katıldı.
KESK Başkanı Ahmet Karagöz, Sayıştay'ın DSİ başta olmak üzere birçok kurumda giyim yardımı ödemelerini hukuka aykırı bulduğunu ve geçmişte yapılan ödemelerin kamu emekçilerinden faiziyle birlikte alınmasının öngörüldüğünü belirtti. Karagöz, koruyucu giyim yardımı sağlanmadan hiçbir personelin tehlikeli işlerde ve zorlu arazi koşullarında çalışmaya zorlanamayacağını, aksi durumda yaşanacak iş kazalarının sorumluluğunun kurum temsilcilerine ait olacağını vurgulayarak iktidarı ve yandaş sendikayı uyardı. Ayrıca, SZC TV'ye verilen 10 günlük ekran karartma cezasını da eleştirerek haber alma özgürlüğünün engellendiğini ifade etti.
Karagöz, 1 Ağustos'ta başlayacak olan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri öncesinde eylemler düzenleyeceklerini ve bugünkü açıklamanın ilk eylem olduğunu belirtti. Geçinemiyoruz diyen milyonların sesi olmaya devam edeceklerini vurgulayan Karagöz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomik programının işliyor olmasına rağmen milyonların açlık, işsizlik ve sefalet yaşadığını dile getirdi. Geçmişte yapılan giyim yardımı ödemelerinin kamu emekçilerinden faiziyle birlikte alınmasının öngörülmesine tepki gösteren Karagöz, bu ödemelerin kamu emekçilerinin kusurundan kaynaklanmadığını ve yerleşik içtihatlar ve mevzuata göre 60 gün içerisinde rücu edilmediği takdirde tahsilinin hukuken mümkün olmadığını hatırlattı. KESK ve bağlı sendikalar olarak bu hukuksuz rücu girişimlerine karşı duracaklarını ve çalışanların haklarını savunmaya devam edeceklerini belirtti. Ayrıca, TİS hükümlerinde yer alan koruyucu giyim yardımı hakkının Memur-Sen tarafından keyfi bir şekilde dağıtıldığını ve bu durumun kabul edilemez olduğunu ifade etti.
Kaynak:ANKA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.