TBMM'de torba yasa görüşmeleri: Diyanet'e yeni yetkiler ve asgari ücrete hibe çağrısı
TBMM Genel Kurulu'nda, Diyanet İşleri Başkanlığı'na yeni yetkiler veren düzenlemeleri de içeren bir torba kanun teklifinin görüşmelerine başlandı. DEM Partisi Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, teklifin içeriğini eleştirerek, birbirinden bağımsız maddelerin bir araya getirilmesinin yasa yapımına uygun olmadığını belirtti. Cupolo, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 138 milyar liralık bütçesinin asgari ücretlilere ara zam için hibe edilmesini istedi.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Selçuk Özdağ, torba yasaya karşı olduğunu dile getirdi. Özdağ, bu tür tekliflerin kanun sistematiğini bozduğunu ve millete faydadan çok zarar getirdiğini savundu. Ayrıca, teklifin çeşitli komisyonlarda görüşülmeden Plan ve Bütçe Komisyonunda hızlıca geçirildiğini, İçtüzük kurallarının çiğnendiğini vurguladı.
İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta da torba yasanın Anayasa Mahkemesi'nin bir yıllık süresini bekledikten sonra, kalıcı düzenlemeler yapılmadan tekrar gündeme getirildiğini söyledi. Usta, torba yasaların kamu ihale mevzuatını dahi atladığını ve yolsuzluğa kapı araladığını belirtti. DEM Partisi Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, Meclis'in aynı malzemeyi farklı ambalajlarla tekrar tekrar gündeme getirdiğini ve komisyonlarda antidemokratik yöntemlerle geçirildiğini ifade etti. CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay ise, torba yasadaki anayasaya aykırı maddelere dikkat çekti ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaynaklarını etkin kullanmadığını, tasarruf tedbirlerine uyulması gerektiğini söyledi. Akay, kurban kesim ücretinin 2018'deki 850 liradan 2025'te 13 bin 500 liraya yükseldiğini, bunun dar gelirlilerin kurban kesmesini imkansız hale getirdiğini belirtti.
Kaynak:ANKA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.