Türkiye'de çocuk işçi sayısı 2 milyona yaklaştı: CHP'den acil önlem çağrısı

Türkiye'de çocuk işçi sayısı 2 milyona yaklaştı: CHP'den acil önlem çağrısı
Türkiye'de çocuk işçi sayısı 2 milyona yaklaşırken, CHP'den çocuk işçiliğini önlemek için acil önlemler istendi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğini Önleme Günü'nde yaptığı açıklamada, Türkiye'deki çocuk işçi sayısının alarm verici boyutlara ulaştığını vurguladı. Son resmi verilere göre kayıtlı çocuk işçi sayısı 869 bin iken, uzmanlar kayıt dışı çalışanlarla birlikte bu sayının en az 2 milyona yaklaştığını belirtiyor.

Aksaz Şahbaz, çocukların tarlalarda, atölyelerde, sokaklarda ve evlerde ağır koşullarda, denetimsiz ve güvencesiz bir şekilde çalıştırıldığını dile getirdi. Çocukların çalışma yerine eğitim, oyun ve korumaya ihtiyaç duyduğunu hatırlatan Şahbaz, çocuk işçiliğinin yalnızca bir hak ihlali değil, aynı zamanda ekonomik adaletsizliğin acı bir yansıması olduğunu ifade etti. İSİG meclisi verilerine göre son 12,5 yılda en az 770 çocuk iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi; bunların 261'i 5-14 yaş arası, 53'ü ise sadece 5-9 yaşındaydı.

Şahbaz, çocuk işçiliğinin temel nedeninin çocuk yoksulluğu olduğunu, ailelerin gelir güvencesinden yoksun, sosyal desteklerin yetersiz ve eğitim sistemine erişimin eşitsiz olduğunu belirtti. 2024 TÜİK verilerine göre her 10 çocuktan 4'ünün sosyal dışlanma veya yoksunluk riski taşıdığını hatırlatan Aksaz Şahbaz, Mesleki Eğitim Merkezleri'nin (MESEM) çocuk işçiliğini 'staj' adı altında meşrulaştıran bir sömürü mekanizmasına dönüştüğünü söyledi. Mülteci ve göçmen çocukların ise en kırılgan grup olduğunu vurguladı. Şahbaz, çocuk işçiliğinin önlenmesi için MESEM uygulamalarının sonlandırılmasını, etkin denetim mekanizmalarının kurulmasını, çocuk yoksulluğuyla mücadeleyi, mülteci ve göçmen çocuklar için kapsayıcı sosyal politikaların geliştirilmesini ve ILO sözleşmelerinin uygulanmasını önerdi.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.