"YERİNDE İMHA EDİLMELİYDİ"

Isı, ışık, gaz, duman veya ses üretmek için bağımsız olarak kendinden ekzotermik kimyasal reaksiyonları sürdürme yeteneğine sahip maddeler; Piroteknik olarak adlandırılıyor. Piroteknik maddelerin belgelendirilmesi, piyasaya arzı, taşınması ve denetlenmesi özel hükümlere tabi ve bununla ilgili yönetmelikler bulunuyor. Bu maddelerin imha edilmesi de özel eğitimli uzmanlar tarafından izinle yapılıyor.

Patlayıcı uzmanları; ısınmış Piroteknik maddelerin çok hassas olduğunu, aynen primer bir patlayıcı olan ve detonatör olarak kullanılan cıva fülminat gibi değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor. Cıva fülminat, basınç ile ateş alıp barut gibi ana maddeyi tutuşturmak için kullanılıyor.

Havai fişeklerde kullanılan bu patlayıcılar için uzmanlar şunu söylüyor:

"Bu madde taşınmaz; çok risklidir. Yapacağın tek şey bulunduğu yerde imha etmektir. Burada anlaşıldığı kadarıyla kamyona konulmuş ve taşocağına imha etmek üzere götürülmüş. Bu hassas maddeleri taşımak çok risklidir. İlle taşımanız gerekiyorsa çok özel koşullarda ıslak bir malzeme ile soğutarak dikkat ve özenle taşımak gerekir. Yüksek sıcaklık veya birbiriyle temas; sürtünme, parlamayla bu patlayıcıları harekete geçirebilir."

Editör: TE Bilişim