Siyaset

Babacan'dan çarpıcı iddia: ABD'den swap hattı talebi ülkenin bağımsızlığını tehlikeye atar

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, asgari ücretliye ara zam verilmemesini hak gaspı olarak nitelendirirken, ABD'den swap hattı talebi iddialarının ülkenin bağımsızlığını tehlikeye atacağını belirtti.
DHA
DHA
2 dk Sesli Dinle 0
Babacan'dan çarpıcı iddia: ABD'den swap hattı talebi ülkenin bağımsızlığını tehlikeye atar

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, son ekonomik gelişmeler ve emeklilere yönelik olası düzenlemeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Babacan, özellikle asgari ücretlilere verilecek ara zam konusunda hükümeti sert dille eleştirerek, bu hakkın gasp edildiğini savundu.

ASGARİ ÜCRETLİLERİN HAKKI GASP EDİLİYOR

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon rakamlarına göre, yılbaşında belirlenen 28 bin liralık asgari ücretin haziran sonu itibarıyla reel olarak yüzde 20 eriyerek alım gücünü kaybettiğini belirten Babacan, "Enflasyon asgari ücretlinin suçu değildir, enflasyonu bu ülkeyi yönetenler üretmiştir. Asgari ücretlinin 1 Temmuz'da ara zam almak hakkıdır. Ara zam vermemek hak gaspıdır, ara zam vermemek kul hakkına girmektir" ifadelerini kullandı. Babacan, geçmişte yıllarca 1 Temmuz'da asgari ücrete ara zam verildiğini hatırlatarak, bu uygulamanın ilk kez geçen yıl atlandığını ve bu yıl da gündeme alınmadığını vurguladı.

ABD İLE SWAP İDDİASI VE EKONOMİK BAĞIMSIZLIK

Babacan, konuşmasında uluslararası bir haber ajansının Türkiye'nin seçimler öncesinde ABD'den swap hattı açabileceği yönündeki haberine de değindi. Bu iddiaların ciddiyetini sorgulayan Babacan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı'na seslenerek, "Böyle bir niyetiniz var mı? Yani gidip ABD hazinesinden veya Merkez Bankası'ndan, 'Bizim dövizi yaktık, arka kapıdan sattık. Dolarımız bitti, bize biraz dolar borç verin' deme niyetiniz var mı, yok mu? Niyetiniz var da susuyorsanız büyük bir tehlikenin eşiğindesiniz" diye sordu. Kendi Hazine deneyimlerinden yola çıkarak, IMF'den borç devralıp sıfırladıklarını hatırlatan Babacan, ABD'den swap ile borçlanmanın ülkenin bağımsızlığını ve egemenliğini tehlikeye atacağını savundu. Babacan, "Bugün borç alan yarın emir alır" sözünü hatırlatarak, ABD'nin bu tür anlaşmaları ticari veya siyasi çıkar gözetmeden yapmayacağını ve bu durumun Türkiye'nin dış politikasına etki edebileceği uyarısında bulundu.

Bu Yazıyı Paylaş