Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş, Atatürk’ün din düşmanı olduğunu iddia ederek saldıranlara katıldığı bir televizyon programında cevap verdi. 

Baş, ders niteliğindeki cevabında, “Bu ülkede din diye saltanatı öğrettiler. Bu ülkede dini Atatürk öğretti. Müslüman bir nesil olarak yaşıyorsak bunu Atatürk’e borçluyuz. Ya siz kimsiniz?” şeklinde tepki gösterdi.

Hüseyin Baş’ın Osmanlı’da din eğitimi ve Atatürk’ün dine yaklaşımını özetleyen video kısa sürede sosyal medyada da en çok izlenenler arasına girdi. Osmanlı’da insanların dini nasıl öğrendiğine yönelik merakından yola çıkarak yaptığı araştırmayı anlatan Baş, şunları söyledi:

“Osmanlı’da tahmin edilen 13 milyon civarı nüfus var. Bu nüfusun yüzde 80’i köylerde yaşıyor. Bu hemen hemen 11 milyon insan yapıyor. 11 milyon insanın köylerde yaşadığı Osmanlı’da cami sayısını merak ettim, araştırdım ben. Bu insanlar vahiyle dini öğrenemez, nasıl öğrenir. İnsanlar camiye gider oradan öğrenir. Hoca Kur’an öğretir, Elif Ba öğretir. Sistem bu. O dönemde Online’den din öğrenemeyecek, vahiy de gelmiyor. Nereden öğrenir? Camiden öğrenir. Baktım köylerin yüzde 75’inde cami yok. Yani 8 milyon nüfus cami görmemiş. İlk Kur’an-ı Kerim Osmanlı topraklarında 1870’lerde basılmış. Şimdi bizim dedelerimiz, babalarımız dini nereden öğrendi? Kulaktan dolma. Peki kulağa fısıldayan kim? Din diye saltanı öğrettiler, din diye hilafeti öğrettiler. Atatürk gerçek İslam’ı bu insanlara öğretti. Atatürk ne yaptı? Kur’an’ın mealini yaptı. Atatürk bunun üzerine dedi ki ‘Bu Kur’an’ı Türkçeleştirelim, Arapça’nın ne olduğunu insanlarımız anlamaz’ dedi. Türkiye’deki sözüm ona Müslüman kesim, güya İslamcılar, çıktılar, ‘Bak Atatürk ne dedi, Arapça’ya laf etti.’ Sen Kur’an’a mı güvenmiyorsun, kendine mi güvenmiyorsun? Biz Kur’an Türkçe olduğunda Allah ne dedi anladık. Atatürk kadına, erkeğe, kıza çocuğa, herkese hem bilim öğretti, hem ilim öğretti, hem din öğretti. Yani biz eğer Müslüman bir nesil olarak yaşıyorsak da bunu Atatürk’e borçluyuz. Ya siz kimsiniz? Sizin Atatürk kadar Müslümanlığınız olsa…"

Editör: Yadigar Hanım