Koronavirüs salgınıyla iş hayatının gündemine giren uzaktan çalışma ve hibrit iş modelleri yayılmaya devam ederken, daha önce 70’ten fazla şirketin denediği haftada dört gün çalışma modeli Avrupa ülkelerinde de uygulama alınıyor.

Bilişim teknolojileri, perakende, inşaat, gıda ve hizmet sektörlerinden büyük şirketlerin dahil olduğu pilot program kapsamında şirket çalışanlarından sadece 4 gün çalışması istendi. Boston College ile birlikte Oxford ve Cambridge Üniversitelerinden de bilim insanlarının inceleme yaptığı pilot deneyim ile ilgili dikkat çekici bulgular ortaya çıktı.

Uygulamanın daha başında haftada dört gün çalışan şirketlerin yöneticileri ve sahipleriyle yapılan ankette haftada dört gün çalışma sisteminin çok başarılı olduğu sonucu ortaya çıktı. Ankete göre her 10 şirketten dokuzu bu sistemi başarılı bulurken haftada dört gün çalışma sisteminin deneme döneminden uzatmaya da karar verdiler.

Normalde 6 aylık bir deneme süreci olarak başlayan projede şirketlerin yüzde 86’sı bu planı daha da uzatmak istediklerini dile getirdi. Anketi yapan Autonomy isimli kuruluşun direktörlerinden Kyle Lewis, “Gelen pozitif geri dönüşler çok cesaret verici. Bu sonuçlar haftada dört gün çalışma sistemine geçiş yapmak isteyen şirketler için umut verici oldu” dedi.

Editör: Yadigar Hanım