AKP'li Elazığ Belediyesi bünyesinde bulunan EBAUŞ şirketinde otobüs şoförü olarak görev yapan ve özlük haklarının verilmemesi gerekçesiyle belediye bünyesindeki BELPER şirketine geçmeyi talep eden 17 şoför talepleri dikkate alınmadığı için iş bırakmış, belediye yönetimi iş bırakan şoförleri işten atmıştı.

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları Belediye Meclisi'nin Ocak ayı toplantısında işten çıkartılan şoförleri suçladı. EBUAŞ bünyesinde çalışan şoförlerin bir buçuk yıldır belediye bünyesindeki BELPER şirketine geçme talepleri olduğunu dile getiren Şerifoğulları, "Bunlar işe girerken EBUAŞ bünyesindeki ELBÜS şoförü olarak işe girmişler, ona göre maaşları, sosyal hakları belli olmuş. Bizler EBUAŞ bünyesindeki halk otobüslerimizi Elazığ Belediyesi bünyesine aldığımızda o otobüslerimizi siyah plaka yaptığımızda şoförleri de almak zorunda kaldık. Otobüsler Elazığ Belediyesi’ndeki BELPER'e şoförler EBUAŞ'da olma şansı yoktu. Herhangi bir kaza, sıkıntı durumunda hesap verilebilecek bir yanı yoktu. O yüzünden mecburen otobüslerimizi ve şoförleri Elazığ Belediyesi bünyesine aldık." dedi.

"TAHAMMÜL GÖSTERSEYDİK 450 PERSONELİ EYLEM YAPABİLİRLERDİ”

Şerifoğulları, olayın devamını şu şekilde anlattı:

"Ondan sonraki süreçte arkadaşlarımız ELBÜS şoförleri ‘bizi BELPER bünyesinde çalıştırın ama ELBÜS'lerimizi kullanalım' diye talepleri oldu. Bizim bu şekilde taleplerini karşılayamayacağımızı çok net şekilde ifade ettik.

Bunların bir buçuk yıldır talepleri var ama kendilerine de çok net bir şekilde ifade ettiğimiz biz ELBÜS'leri Elazığ Belediyesi bünyesine aldığımızda siyah plaka taktığımızda şoförleri de alabiliriz. Şu aşamada alma şansımız yok.

Çünkü bizim EBUAŞ bünyesinde 450 tane EBAUŞ personelimiz çalışıyor. Herkesin BELPER'e geçme isteği var BELPER'de bizim belediyemizin şirketi EBUAŞ'da belediyemizin şirketi. BELPER ile EBUAŞ arasındaki tek farkı BELPER'in sendikalı olması.”

Şoförlerin taleplerinin yerine getirilmemesi sonrasında eylem yapan şoförleri suçlayıcı ifadeler kullanan AKP'li Şerifoğulları, "Diğer arkadaşlarımız sanki BELPER'in kadroluymuş gibi bir düşünceleri var. Böyle bir durum söz konusu değil. Arkadaşlar hak arama yöntemini grev yaparak, sabah sefere çıkmayarak ve sefere çıkmadıktan sonra vatandaşlarımızı da çok ciddi manada mağdur ederek belirlemişler. Biz arkadaşlarımızı yine iyi niyetle sabah 6 gibi genel müdürümüz gidiyor şoförlerin hepsiyle konuşuyor, ‘işinizden olursunuz, ekmeğinizden olmayın, işinize bakın' diyor. ‘biz çalışmayacağız bizi BELPER'e almazsanız iş bırakacağız' dediler. Biz 11.00'e kadar çağrıda bulunduk ‘gelin işinizin başına devam edin' dedik ama gelmediler. 6 işçimizi çıkarmadık diğer 17 tanesini çıkarmak zorunda kaldık. Pişmanda değiliz. Mağdur olan arkadaşlarımız var. O arkadaşlarımızı etkileyen hakaret eden, küfür eden, ‘kesinlikle çalışmayacaksınız' diyen baskı yapan 7-8 tane arkadaşımız var. Ona uyan diğer arkadaşlarımız da maalesef mağdur oldular. Bu şekilde hak arama  sistemi olamaz olma şansı yok. Biz bunlara tahammül gösterseydik, 450 tane EBUAŞ personeline de ‘bizi de BELPER'e geçireceksiniz' diye eylem yapabilirlerdi." ifadelerini kullandı.

Editör: Yadigar Hanım